Зачумлені свині: в Україні знову зафіксували спалахи АЧС

27.09.2017
На Закарпатті у свалявському фермерському господарстві «Шнельцер і Ко»зареєстровано захворювання свиней.
 
При дослідженні відібраних від вимушено забитих трьох голів свиней проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановили діагноз: африканська чума свиней.
 
Для ліквідації спалаху АЧС 23 вересня пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Свалявській районній державній адміністрації.
 
Затверджено координаційні плани, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. В осередку захворювання вживають заходiв із локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.
 
Угорщина планує звести паркан на кордоні з Україною, аби захиститись від можливості потрапляння вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на територію своєї країни.
 
Угорська митниця на Закарпатті через АЧС посилила перевірку продукції тваринництва. Адже поява хвороби загрожує агросектору країни, де вирощування та споживання м’яса свиней доволі поширене, значними збитками.
 
Фахівці стверджують, що через епідемію Угорщина може втратити значну частину м’ясного експорту.
 
«Ми можемо очікувати на великі проблеми, якщо вірус АЧС таки потрапить до Угорщини. Експорт стане неможливим, а це, у свою чергу, призведе до перевиробництва на внутрішньому ринку і до значного зниження цін. До 35 відсотків виробництва свинини (а це 1,2 мільйона голів) стане нерентабельним», — заявив Іштван Горват, президент угорської асоціації свинарства.
 
Фахівці стверджують, що спалах епідемії може призвести до скорочення 60—70 відсотків експорту.
 
«Для запобігання появі африканської чуми свиней в Угорщині потрібні додаткові запобіжні заходи», — зазначив заступник державного секретаря міністерства сільського господарства Лайош Богнар.
 
У планах — будівництво великого подвійного паркану по всій території кордону між Угорщиною та Україною. Кордон між країнами, як відомо, проходить на території, що межує із Закарпаттям і має чимало незахищених ділянок, якими користуються як дикі тварини, так і контрабандисти.
 
Наразі в Угорщині власники свиноматок повинні повідомляти ветеринара протягом 24 годин, якщо вони мають підозру щодо хвороби свійських тварин.
 
Мисливці також повинні повідомляти про виявлення мертвих диких кабанів.
 
Цього року Угорщина отримала від Європейського Союзу 340 тисяч євро на заходи попередження появи АЧС, наступного року, на думку угорських чиновників, необхідно буде вже 400 тисяч.
 
У межах боротьби з АЧС Польща також виділить 30 мільйонів євро на будівництво паркану на кордоні з Україною.
 
«Проблема з розповсюдженням епідемії в Україні викликана свинями, яких утримують у присадибних господарствах. Їх понад 2 мільйони голів. Нездатність їх ефективно контролювати і є причиною того, що все більше свиней заражаються вірусом», — зазначила український експерт Руслана Толстих.
 
Нещодавно на Закарпатті прийняли рішення про відстріл диких кабанів через загрозу епідемії африканської чуми. Але епідемія загрожує не лише західному регіону.
 
За вісім місяців поточного року через спалахи африканської чуми свиней у різних регіонах України в цілому було знищено 26 520 голів.
 
Так, у приватних домогосподарствах за вказаний проміжок часу утилізовано 3 142 голови свиней: у Полтавській області — 568, Вінницькій — 393, Черкаській — 353.
 
У спеціалізованих господарствах з початку року знищили 23 378 голів свиней:у Хмельницькій області — 6 795, Полтавській — 5 706, Закарпатській — 4 534.
 
Загалом протягом 2017 року в Україні зафіксовано 109 спалахів АЧС. Найбільше в Полтавській області — 19 випадків. Збитки від АЧС в Україні вже перевищили мільярд гривень.