Кремль намагається знищити незалежну журналістику у Криму: активіст про засудження Миколи Семени

26.09.2017
Підконтрольний Кремлю Залізничний суд міста Сімферополь дав два з половиною роки в’язниці умовно для журналіста «Радіо «Свобода» Миколи Семени.
 
Його засудили за статтею 299 КК Росії («Заклики до порушення цілісності держави»), журналісту заборонено три роки вести будь-яку громадську діяльність.
 
Якщо Миколу Семену викриють у вільному вираженні своїх поглядів на життя, він «загримить» до в’язниці на три роки вже без всяких умовностей.
 
— Позбавляти журналіста можливості спілкуватися з людьми та писати статті, це все одно, що заборонити птахові літати, а рибі плавати у воді, — каже адвокат Олександр Попков. — У Миколи Семени конфіскували навіть комп’ютер, залишилося тільки зв’язати йому руки за спиною та всунути кляп у горло! Мого підзахисного внесли до списку екстремістів Росії тільки за те, що він посмів сказати людям правду.
 
Офіційне звинувачення в екстремістській діяльності журналіст Микола Семена отримав ще у квітні минулого року після серії публікацій на сайті «Крим.Реаліі».
 
Півтора року чоловік перебував на підписці про невиїзд та не міг вести професійну діяльність.
 
— Кримінальне переслідування Миколи Семени — частина загального плану Кремля знищення незалежної журналістики на всій території окупованого півострова Крим, — впевнений активіст кримськотатарського національного руху Заїр Смедляєв. — Окупанти викликають журналістів на допити до ФСБ, проводять незаконні обшуки в їхніх офісах та будинках, загрожують й залякують людей. 
 
Робочі місця редактора кримськотатарської газети «Адвет» Шевкету Кайбуллаєвої та журналіста газети «Кирим» Бекіра Мамутова постійно обшукують спецслужби. Захистити від співробітників ФСБ журналістку Ельмаз Абдувеліеву вдалося лише завдяки своєчасному втручанню правозахисників. А ось кримського блогера Заїра Акадирова навіть намагалися викрасти біля будівлі Верховного суду Криму (місто Сімферополь).
 
В окупованому Криму застосовують заходи адміністративного характеру та заборонені прийоми боротьби для здійснення впливу на неугодні ЗМІ: телеканалу ATR, дитячому каналу «Лялі», газетам «Авдет» та «Кримської світлиці» відмовили у видачі ліцензії. Бага­тьом журналістам довелося перебиратися на материкову частину України, щоб не потрапити під маховик механізму позбавлення людей свободи слова, який Кремль запустив в окупованому Криму.
 
Російська влада розправляється не тільки з професійними журналістами та блогерами, а й зі звичайними користувачами соцмереж.
 
Так, кримчанку Зарему Умерову оштрафували на 300 тисяч рублів за статтею 282 КК Росії за проукраїнські пости у «Фейсбуці».
 
На думку заступника міністра інформаційної політики України Еміне Джеппарова, з Криму витісняють неугодні медіа разом із журналістами.
 
Залякування та масові викрадення людей співробітники ФСБ організовують свідомо, бо сподіваються залякати все населення окупованого Криму та домогтися покірності.