Рука руку захищає: дотепер звільнено лише 10% «майданівських» суддів

26.09.2017
Вища рада правосуддя (ВРП) практично закінчила розгляд дисциплінарних проваджень за Законом «Про відновлення довіри до судової влади», що передбачав перевірку суддів, які під час Майдану виносили рішення з очевидними ознаками свавільності.
 
Здавалося б, справедливість мала би тріумфувати.
 
Загалом було передано заяви щодо 351 судді: за результатами розгляду цих скарг Вища рада правосуддя внесла подання про звільнення 64 суддів (із них 31 суддю звільнили в 2016 році, трьох суддів — у 2017-му).
 
Подання на звільнення одного судді було скасовано рішенням ВРП, а 29 суддів на даний момент очікують фінального рішення.
 
Також ВРП внесла подання про тимчасове відсторонення п’яти суддів, відмовила у відкритті дисциплінарної справи стосовно 204 суддів і у внесенні подання про звільнення щодо 68 суддів.
 
Крім того, ВРП відправила матеріали у Вищу кваліфікаційну комісію суддів щодо 10 суддів; повернула заяви без розгляду по трьом суддям, залишила заяви без розгляду по 24 суддям і припинила дисциплінарне провадження по одному судді.
 
Як зазначив член Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів адвокат Роман Маселко, з 31 судді, які були звільнені у 2016 році, 29 оскаржили своє звільнення у Вищому адміністративному суді України (ВАСУ).
 
ВАСУ задовольняв практично всі позови, але всі рішення були скасовані Верховним Судом, хоча по більшості досі немає остаточних рішень.
 
А із 33 суддів, щодо яких є подання Дисциплінарних палат про звільнення в 2017 році, 26 суддів оскаржили ці подання у ВРП, яка розглянула 6 скарг, з яких п’ять скарг були відхилені й подання залишені чинними, а одну скаргу було задоволено й подання скасовано.
 
«Таким чином, на сьогодні фактично звільнено лише 34 судді, що становить 10% від усіх суддів Майдану. При цьому в нас поки немає даних про фактичне звільнення суддів наказом голови суду. Були факти, коли судді продовжували займати пост судді більше року після Указу Президента про їх звільнення», — обурюється Роман Маселко.
 
Тож якщо вважати всі подання про звільнення, то це 63 судді, що становить 18% від всіх суддів Майдану. Парадоксально, але 80% суддів, які виносили свавільні рішення, не понесли ніякого покарання!..