Дошкульні неприємності: «Динамо» втратило очки, а «Шахтар» — капітана

26.09.2017
Дошкульні неприємності: «Динамо» втратило очки, а «Шахтар» — капітана

Багаторічний капітан «Шахтаря» Даріо Срна здав позитивний допінг-тест, після чого оголосив, що призупиняє свої виступи за донецький клуб.

Неймовірно миролюбним видався передостанній тур першого кола «регулярки» поточного розіграшу ЧУ, в котрому п’ять iз шести поєдинків завершилися внічию.
 
 
При цьому минулого уїк-енду розжитися заліковими очками не вдалося лише «Зірці» з Кропивницького, котра вдома поступилася «Шахтарю».
 
 
Володар єдиної перемоги в турі закономірно знову піднявся на вершину турнірної таблиці, здійснивши «рокіровку» з динамівцями.
 
 
Утім навряд чи «гірники» змогли сповна відчути радість від подібної обставини, адже напередодні гри клубу довелося зробити гучну й неприємну заяву, котра стосувалася допінгової справи за участі їхнього багаторічного хорватського капітана.
 
 
Коли Даріо Срна пропустив поєдинок дев’ятого туру проти «Чорноморця», наставник донецької команди Пауло Фонсека його відсутність в Одесі пояснив своїм бажанням надати ветерану відпочинок після важкого матчу в Лізі чемпіонів.
 
Уже тоді Україною поповзли плітки, що Срну спіймали на допінгу. Мовляв, один із його тестів, зданих у попередньому сезоні, виявився позитивним.
 
Зрештою, приховувати інформацію в клубі не стали й через офіційний канал заявили про достовірність позитивного аналізу Даріо на заборонені препарати. 
 
На клубному сайті «Шахтаря» з’явилося повідомлення Срни, що 18 вересня 2017 року з Національного антидопінгового центру України йому надійшла інформація, де йшлося про наявність у пробі, яку футболіст здав у позазмагальний період (22 березня 2017 року), забороненого препарату. 
 
При цьому 35-річний хорват, який, нагадаємо, нещодавно завершив свої виступи за національну збірну, заявив, що свідомо або спеціально він ніколи не приймав ніяких недозволених препаратів, а також ніколи не намагався нечесним шляхом отримати перевагу в змаганнях.
 
Паралельно з цим Срна повідомив, що призупиняє свої виступи за «Шахтар»: аби з’ясовувати, яким чином до його організму потрапила заборонена речовина. «Я доведу, що все, чого я добився в житті й у моїй професійній кар’єрі, зроблено винятково завдяки важкій праці, цілеспрямованості, дисципліні, і, підкреслю, — зроблено це чесно», — наголосив хорватський футболіст.
 
Примітно, що Срна — далеко не перший футболіст «Шахтаря», котрий здав позитивний допінг-тест.
 
Свіжий приклад — бразилець Фред, який лише кілька місяців як відбув дискваліфікацію.
 
Думається, пам’ятають футбольні шанувальники й допінгову історію вихованця динамівської школи воротарів Олександра Рибки, котрий, здобувши з «гірниками» чемпіонський титул, згодом — на два роки — саме через допінг опинився поза грою.
 
Подібну історію в своїй «гірницькій» кар’єрі пережив й іще один вітчизняний футболіст — півзахисник Олексій Гай.
 
Щодо Даріо Срни, то його допінгова справа лише розпочинається. Утім варіантів розвитку подій не так уже й багато.
 
Думається, можливостей уникнути дискваліфікації у хорвата не буде взагалі. При цьому всі сили футболіста будуть зосереджені на мінімізації терміну покарання.
 
Минулого уїк-енду мали вітчизняні вболівальники побачити в дії й інший виховний захід, який застосовують вітчизняні футбольні функціонери для наведення порядку у своєму господарстві. 
 
Свій вердикт щодо покарання «Динамо» за поведінку клубних ультрас на матчі за Суперкубок країни-2017 КДК ФФУ оголосив доволі давно.
 
Утім з огляду на юридичні аспекти справи можливість його реалізації з’явилася лише зараз. Свій матч без глядачів «біло-сині» вирішили провести з «Вересом».
 
Здавалося б, — новачок прем’єр-ліги. Утім саме в протистоянні з ним підопічні Хацкевича зазнали очкових втрат.
 
«Незрозуміло, кому потрібен такий футбол», — бідкався після «нульового» поєдинку наставник столичного клубу.
 
І справді, грати за порожніх трибун не надто цікаво — особливо розніженим великим футболом динамівцям.
 
А скромному «Вересу», котрий після десяти турів посідає в ЧУ  четверте місце, до таких поєдинків не звикати.
 
Відтак не дивно, що в умовах катастрофічного падіння конкурентоздатності елітного чемпіонату вчорашній представник першої ліги з Рівного так високо перебуває в турнірній таблиці.
 
Те ж саме можна сказати й про поточний доробок переможця минулорічного розіграшу в першому дивізіоні — «Маріуполь», який також перебуває в єврокубковому секстеті. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Перший етап. 10-й тур.
«Зірка» — «Шахтар» — 2:4
Голи: Амдауї, 38; Розсадкін, 45 — Феррейра, 13, 45; Марлос, 44; Коваленко, 90+5
Кропивницький, стадіон «Зірка», 3590 глядачів
«Динамо» — «Верес» — 0:0
Київ, стадіон «Динамо», без глядачів
«Сталь» — «Олімпік» — 1:1
Голи: Месхі, 25 — Біленький, 60
Київ, «Оболонь-арена», 340 глядачів
«Маріуполь» — «Олександрія» — 1:1
Голи: Яворський, 86 — Грицук, 28
Маріуполь, стадіон «Іллічівець», 8810 глядачів
«Ворскла» — «Зоря» — 1:1
Голи: Коломоєць, 90 — Опанасенко, 44
Полтава, стадіон «Ворскла», 3120 глядачів
«Карпати» — «Чорноморець» — 1:1
Голи: Гладкий, 6 (пен.) — Хобленко, 31
Львів, стадіон «Україна», 1260 глядачів
Турнірна таблиця:
I В Н П М О
1. «Шахтар» 10 8 1 1 21-8 25
2. «Динамо» 9 7 2 0 20-3 23
3. «Ворскла» 10 5 3 2 10-8 18
4. «Верес» 10 4 4 2 12-5 16
5. «Маріуполь» 9 4 3 2 11-6 15
6. «Олімпік» 10 3 5 2 8-6 14
7. «Зоря» 10 2 4 4 11-11 10
8. «Олександрія» 10 1 5 4 9-13 8
9. «Зірка» 10 2 2 6 8-16 8
10. «Карпати» 10 1 5 4 7-20 8
11. «Сталь» 10 2 1 7 7-17 7
12. «Чорноморець» 10 1 3 6 5-16 6
Бомбардири: Циганков («Динамо»), Марлос, Феррейра (обидва — «Шахтар») — 5.