В АТО знову загострення: окупанти за добу 19 разів порушили перемир'я

22.09.2017
Українська сторона на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську висунула вимогу повернутися до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року. 
 
«Відповідно до цього документа Дебальцеве має перебувати під контролем України; вздовж непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону слід створити зони безпеки, а на півдні Донецької області має бути район, вільний від важкого озброєння і військової техніки — йдеться про населені пункти Кальміуське (колишнє Комсомольське), Кумачове, Новоазовськ, Саханка», — навела деталі вимог речник представника української сторони Леоніда Кучми Дарка Оліфер.
 
Офіційний Київ нагадує, що ці домовленості було досягнуто в 2014-2015 роках, і їх виконання є обов’язковим для Росії та ОРДЛО.
 
Крім того, українські представники вимагали скасувати визнання Росією так званих «документів ОРДЛО» та порушили питання повернення Україні захоплених підприємств i державного майна на окупованих територіях. Україна також вимагає від сепаратистів допустити міжнародну групу експертів для вивчення проблеми підтоплення шахт на окупованих територіях Донбасу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Загострилася обстановка в зоні АТО: наприкінці минулої середи російські окупанти 19 разів порушили перемир’я.
 
Найгарячіше було на донецькому напрямку, зокрема, в районі Авдіївської промзони.
 
Як повідомляє прес-центр штабу АТО, майже на кожен другий обстріл сили АТО відповідали вогнем на ураження противника.
 
Внаслідок бойових дій один український захисник отримав кульове поранення.
 
Крім цього, бойовики цинічно обстріляли КПВВ «Майорськ», створивши штучну чергу в середу ввечері.
 
Так, бойовики випустили близько 20 машин iз цивільними за межі свого пункту пропуску і вже за п’ять хвилин відкрили вогонь по позиціях ЗСУ.
 
«Унаслідок цієї провокації цивільні, серед яких люди похилого віку та жінки з дітьми, опинилися на лінії вогню та були змушені тікати і шукати прихистку на позиціях українських військових», — йдеться у повідомленні.
 
Українські військові евакуювали цивільних осіб у безпечніше місце та впродовж ночі забезпечили їх охорону.