За старою схемою і без сенсацій: як стартували змагання за Кубок України

22.09.2017
За старою схемою і без сенсацій: як стартували змагання за Кубок України

Після розгрому від «Вереса» в прем’єр-лізі «Карпати» осоромилися в національному Кубку.

Попри те, що після довгої перерви кубкові баталії знову відбуваються під одноосібним патронатом ФФУ, регламент другого за рейтингом футбольного турніру країни не змінився й відбувається за минулорічною схемою, коли представники прем’єр-ліги поступово (залежно від «номеру посіву») долучаються до змагань.
 
 
Як і в попередньому розіграші КУ, першими з елітного дивізіону до кубкових змагань долучилися представники умовно другого за рейтингом «секстету».
 
 
З огляду ж на те, що нинішній рівень прем’єр-ліги вже не той, виліт двох елітних повпредів від команд другої ліги виглядає не таким уже й сенсаційним.
 
 
Зрештою, оби­два «сіяні» невдахи третього раунду Кубка країни-2017/2018 — і «Зірка», і «Карпати» — в поточному розіграші УПЛ, як, власне, й у минулому, демонструють вельми посередній футбол, балансуючи, по суті, біля дна турнірної таблиці. 
 
Тож і виходить, що одного лише «сіяного» статусу в гостьовому поєдинку проти нижчого за рангом опонента замало.
 
Футболісти з Кропивницького мінімально програють новоствореній херсонській «Таврії», котра проводить свій перший сезон у професіоналах.
 
А львівський колектив гучно осоромлюється в Івано-Франківську, де поступається місцевому «Прикарпаттю», котрий після кількох років небуття знову вийшов на профі-рівень.
 
Належність клубів до одного географічного регіону не могла не позначитись на статусі їхнього протистояння.
 
Загалом, як засвідчили події, котрі розгорнулися після поразки «біло-зелених» своїм менш рейтинговим опонентам, дуель «Карпат» та «Прикарпаття» — це більше, ніж дербі, поразку в якому фанати львівського колективу спри­йняли як власну образу. 
 
Щоправда, незадовільні виступи «Карпат» іще до фіаско у великому Галицькому дербі (а саме так охрестила це кубкове протистояння, котре, до слова, зібрало 10 тисяч глядачів, прес-служба «Прикарпаття») почали піднімати точку кипіння клубних «ультрас» до максимуму.
 
Пригадується, як після домашнього розгрому від «Вереса» (1:6) радикальна частина фанатів «біло-зелених» повідбирала у футболістів клубні футболки, заявивши, що ті не гідні захищати кольори львівської команди.
 
Водночас після фіаско на Прикарпатті, яке сталося вже під орудою нового наставника Сергія Зайцева, котрий достроково змінив іспанця Серхіо Наварро, фанати пішли далі й, коли клубний автобус «Карпат» повертався додому, влаштували футболістам справжню розборку, в якій по обличчю отримав ветеран львівського футболу Артем Федецький.
 
Загалом, від значно серйозніших наслідків у спілкуванні з розлюченими «ультрас» команду «Карпат» врятував поліцейський спецназ, який при­йшов на допомогу футболістам.
 
«У першу чергу мусимо розібратися в собі», — поговоривши «по душах» iз фанатами, до висновку дійшов Артем Федецький.
 
Утім доведеться у львівському клубі попрацювати й з уболівальниками, дії котрих, без сумніву, не залишаться без реакції керівних футбольних (та й не тільки) органів, адже «відзначилися» хлопці не тільки на дорозі, а й на ігровому полі франківського стадіону «Рух», де, надивившись неприємного оку видовища, влаштували заборонений феєрверк, чим змусили арбітра матчу на 25 хвилин зупинити поєдинок. 
 
Серед інших результатів 1/16 фіналу Кубка країни варто відзначити успіх іще одного друголігового колективу. Новачки з «Дніпра»-1 під орудою Дмитра Михайленка мінімально подужали першоліговий «Гірник-Спорт» із Горішніх Плавнів.
 
Також до наступного етапу змагань пробилася й четвірка представників еліти — «Сталь», «Верес», «Маріуполь» та «Ворскла», до яких на стадії 1/8 фіналу турніру долучаться шість кращих за підсумками попереднього сезону команд на чолі з чинним володарем трофея — донецьким «Шахтарем». 
 

ТАБЛО

Кубок України. Третій раунд. «Геліос» — «Десна» — 1:2, «Жемчужина» — «Сталь» — 1:1 (по пен. — 1:4), «Демня» — «Львів» — 1:2, «Дніпро-1» — «Гірник-Спорт» — 1:0, «Авангард» — «Ворскла» — 0:2, «Таврія» — «Зірка» — 3:2, «Колос» — «Маріуполь» — 1:2, «Прикарпаття» — «Карпати» — 2:1, «Агро бізнес» — «Верес» — 1:2, «Інгулець» — «Арсенал» — 0:0 (по пен. — 5:6).