У Харкові відкрили перший в Україні колумбарій для домашніх улюбленців

20.09.2017
Окрім давно відкритого під Харковом кладовища для тварин, у місті діятиме поки що єдиний у країні колумбарій для поховання праху домашніх улюбленців.
 
Він складається з 26 стін, у яких висічено 1560 поховальних яток. На його території є альтанки, а також адміністративна будівля з кімнатою для прощання та офісом, де можна оформити всі необхідні документи, замовити на свій смак урну і плиту з портретом.
 
У планах адміністрації — висадження «Саду спогадів». Тут ховатимуть тварин, як на справжньому цвинтарі. 
 
Потреба в такому цивілізованому кладовищі для домашніх улюбленців була продиктована кількістю стихійних поховань, що постійно виникають у різних куточках Харкова.
 
«Городяни ховають померлих тварин у лісопаркових, джерельних зонах, скверах, біля житлових будинків, — прокоментувала ситуацію директор КП «Центр поводження з тваринами» Юлія Шаповалова. — Це грубе порушення санітарних норм. На думку лікарів, таким чином розповсю­джуються різні інфекції. Саме тому міськрада ухвалила рішення відкрити колумбарій, де можна поховати улюбленця, а потім приходити й згадувати його». 
 
Така послуга — не з дешевих, оскільки клієнтам доведеться сплачувати щороку за зберігання праху 660 гривень.
 
Є прейскурант i на інші послуги — доставка «тіла», кремація, видача урни, поховання. Але водночас адміністрація бере на себе відповідальність за охорону закладу та прибирання території.
 
Стіни та ніші колумбарію освічуються, тому відвідати поховання свого улюбленця можна в будь-який час.