Поки Саакашвілі збирається в тур Україною, його соратників затримують за «прорив кордону»

15.09.2017
Як повідомляла у попередньому номері «УМ», екс-президент Грузії, котрий 10 вересня повернувся в Україну, взявши «штурмом» державний кордон, підписав протокол про відповідне адміністративне порушення.
 
Що буде з ним далі — наразі невідомо, оскільки Україна не екстрадіюватиме політика в Грузію, доки по кримінальній справі, порушеній проти Саакашвілі на його батьківщині, не буде винесене рішення. 
 
Не все так безхмарно у соратників політика — вони вже розплачуються за його підтримку.
 
Як стало відомо, 12 вересня поліція Львівської області за фактом прориву кордону на пункті пропуску «Шегині» затримала п’ятьох осіб.
 
Відзначається, що затримано активних учасникiв подій.
 
Їм інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу, зокрема групове порушення громадського порядку.
 
Правоохоронці також встановили особи шести можливих організаторів «прориву кордону», а також 32 активних учасників тих подій.
 
«Понад 100 осiб допитані як свідки цього інциденту. Кільком народним депутатам у належному порядку направлено повідомлення про виклики для проведення слідчих дій», — зазначили в поліції. 
 
Крім того, Держприкордонслужба склала 15 адмінпротоколів за ст. 204-1 (незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України).
 
Зокрема, протоколи складено на чотирьох представників ЗМІ та 10 іноземних громадян. На додачу, одного із затриманих після прориву кордону вже заарештували на два місяці. 
 
А тим часом Міхеїл Саакашвілі після кількаденного гостювання у Львові прибув до Чернівців, де поділився з прихильниками планами на майбутнє.
 
«Я об’їду всі регіони, ми пред’явимо претензії цій владі, якщо вона не хоче іти, ми зобов’яжемо прийняти закон про імпічмент, зняти податки з малого бізнесу, забрати гроші в олігархів», — заявив Саакашвілі.
 
Відтак екс-«губернатор» Одещини планує вирушити на Київ.
 
Крім цього, адвокати Саакашвілі заявляють, що оскаржуватимуть позбавлення його українського громадянства у Вищому адміністративному суді.
 
Це рішення Саакашвілі підтримав і представник США в Україні Курт Волкер.
 
Волкер підкреслив, що в Україні має діяти верховенство права, державі слід посилювати демократичні інститути, продовжувати економічні реформи і боротьбу з корупцією.
 
На питання, що б він порадив президенту Порошенку, якби був його радником, в ситуації з Саакашвілі, представник США відповів: «Я б сказав: сфокусуйтеся на верховенстві закону, інститутах і своєму управлінні державою, адже Україна має бути успішною країною, щоб витримати російську агресію...». Американський посланець переконаний, що Саакашвілі повинен звернутися в суд: «Це була б правильна відповідь».