Зміна вектора: з якими змінами починає «лігочемпіонську» кампанію «Мотор»

15.09.2017
Зміна вектора: з якими змінами починає «лігочемпіонську» кампанію «Мотор»

У минулому сезоні з Ліги чемпіонів українського чемпіона вибив французький «Монпельє».

На відміну від жіночої ганд­больної суперліги, де зусиллями львіської «Галичанки» та ужгородських «Карпат» існує бодай якась чемпіонська інтрига, в найсильнішій чоловічій лізі країни все обертається винятково навколо запорізького «Мотора».
 
 
Маючи тотальну перевагу над своїми конкурентами на внутрішній арені, найсильніша чоловіча гандбольна команда живе своїм життям, максимально зосереджуючись на головному клубному турнірі Європи. 
 
 
У минулі два сезони «Мотор» упевнено долав груповий етап Ліги чемпіонів, тож, з огляду на останні пертурбації в запорізькому клубі, можна говорити про посилення «турнірного апетиту».
 
«Ми хочемо рухатися далі в Лізі чемпіонів і розвивати гандбол в Україні. Після завершення співпраці зі Степанцем вирішили запросити фахівця з європейського гандболу. Зупинилися на кандидатурі амбіційного 34-річного поляка Ромбеля. І, сподіваємося, не помилилися», — прокоментував останні зміни в таборі чемпіона України директор спортивного клубу «Мотор Січ», під патронатом якого, власне, й перебуває гандбольна команда, Геннадій Касай.
 
Останні досягнення «мотористів» неодмінно асоціюються з роботою вітчизняного наставника Миколи Степанця, проте в міжсезоння на тренерському містку (та й не тільки) запорізького гранда відбулися зміни.
 
Місце головного тренера обійняв польський спеціаліст Патрік Ромбель, при цьому відбулася серйозна кадрова ротація й у самій команді.
 
Так, у Запоріжжі попрощалися з не останніми за показником корисної дії Сергієм Буркою, Глібом Каларашем та Станіславом Жуковим.
 
Натомість поповнився чемпіонський колектив п’ятьма новачками, серед яких варто виділити титулованого поляка Павла Пачковського (амплуа — правий напівсередній), котрий у 2016 році в складі «Віве Кельце» виграв Лігу чемпіонів, i досвідченого білоруського лінійного Максима Бабичева. 
 
Директор СК «Мотор Січ» ви­знає, що Ромбель змінив повністю все — й тренувальний процес, і ігрову схему.
 
Наскільки ж правильним було рішення про кардинальну зміну вектора — відповідь на це запитання дадуть матчі групового раунду ЛЧ, перший з яких «Мотор» зіграв 14 вересня в Харкові проти «Чеховських ведмедів» iз Росії. 
 
Попри те, що в складі «мотористів» грає одразу четверо росіян, зокрема, й екс-українець Сергій Шельменко, головним питанням цього двобою все ж була не спортивна складова.
 
Із огляду на геополітичну ситуацію, найбільше господарів поєдинку хвилювало питання безпеки українсько-російського протистояння.
 
Геннадій Касай визнає, що в клубі з певним подивом зустріли результати жеребкування групового раунду ЛЧ, адже в попередні сезони Європейська ганд­больна федерація розводила по різних групах представників України та Росії.
 
Відтак, готуючись до прийому російських «ведмедів», «мотористи» активно вивчали досвід організаторів боксерського чемпіонату Європи, котрий у червні приймав Харків.
 
Зрештою, цей досвід буде незайвим і на майбутнє, коли «Мотор» прийматиме інших суперників по груповому етапу ЛЧ-2017/2018 — португальський «Спортинг», македонський «Металург», турецький «Бешикташ» та французький «Монпельє».
 
Відзначимо, що в «плей-оф» попереднього розіграшу ЛЧ саме цей представник Франції не дозволив запорізькому колективу пробитися до 1/8 фіналу турніру, відтак зустріч оновленого «Мотора» з «Монпельє» матиме вельми принципове значення.