Ураган гнався за нами по п'ятах: українка розповіла, як пережила «Ірму» в США

13.09.2017
Ураган гнався за нами по п'ятах: українка розповіла, як пережила «Ірму» в США

Подих Ірми над атлантичним узбережжям.

Кінець літа — початок осені для найпівденнішого американського штату традиційно супроводжується натиском штормових злив та блукаючих торнадо.

 

Місцеві мешканці, з тваринами та деревами включно, до них призвичаїлися, з нетерпінням очікуючи погожої зими з комфортною температурою і погодою.

 

Але останніми роками природа розходилася не на жарт, підкидаючи курортному півострову буревії з характером.

 

Минулого року мешканців комфортного Маямі разом iз численними туристами та студентами з інших країн примусив понервувати Метью.

Наближення урагану Ірма, сила якого на східному атлантичному узбережжі, за оцінкою Національного центру ураганів США, могла зберегти найвищу, п’яту, категорію, спонукало місцеву владу оголосити про попередню евакуацію практично на всьому півострові.

Мешканців Кей Весту і всіх південних передмість Маямі цього разу спецпідрозділи евакуювали примусово. 

Ірма близько

Про небезпечний буревій усі американські канали почали говорити ще першого вересня, коли стало зрозуміло, що його руйнівний маршрут iз центру Атлантики неодмінно проляже Флоридою.
 
На початку місцем основного удару стихії найвищої, п’ятої, категорії небезпеки вчені називали саме Маямі.
 
Чимало місцевих і туристів одразу почали збирати валізи, заправляти машини і каністри бензином та заготовляти стратегічні запаси води і продуктів.
 
Певно, з огляду на благополучне завершення ураганного штурму минулої осені, я дещо скептично спостерігала ажіотаж навколо заправок i супермаркетів.
 
Кiлька діб, проведених у будинку при свічках і з закритими віконницями під завивання шторму і стукіт злив лишилися в пам’яті адреналіновою пригодою.
 
Електрику ввімкнули. Повалені пальми на території Флоридського атлантичного університету, де навчалася, швидко прибрали. Усі сліди безчинств стихії зникли за кілька днів.
 
«Провели Метью — проведемо й Ірму», — подумалося. Але людей навколо ставало все менше, вода і продукти з магазинів зникали, суворими попередженнями про евакуацію все частіше тиснули на психіку поліцейські автомобільні мегафони і батьки по телефону.
 
Власне, щоб їх не засмучувати, погодилася-таки минулої середи вирушити з друзями у безпечніше місце. 

Предмети розкошів 

І тут з’ясувалося, що квиток на літаки до північніших штатів купити не так-то просто.
 
До нашого будинку, як надійнішого і захищенішого, попросили дозволу заселитися дві українські сім’ї з дітьми, міжнародні рейси яких відмінили раніше.
 
До Вашингтона та інших американських міст усі білети, незважаючи на завищені ціни, були розпродані.
 
І доки ми знайшли ще не відмінені рейси з аеропорту Форт Лоудердейл до мексиканського Канкуну, ціна за такий політ iз класичних 300 піднялася до... 16 тисяч доларів!
 
Утім знайшлася гуманна авіакомпанія, Jet Blue, яка показово знизила ціни на свої авіаквитки до 200 доларів.
 
Але їх, звісно, розмели — не встигла я й очима кліпнути... Що ж, лишалася автоподорож на безпечніше (за попередніми прогнозами синоптиків) західне узбережжя Флориди. Рушаємо до Нейплсу!
 
Варто згадати, що ціни на бензин на заправках штату теж на пару днів значно підскочили. Якщо традиційно він коштував 2,5 долара за галон, то у дні ажіотажу підскочив до 3,2 долара.
 
Автомобілісти (читай — усе доросле населення штату від 16 років), трохи отямившись після першого шоку, обурилися.
 
Бо, крім паніки, жодних економічних підстав для цього не виявили. І вже через два дні ціна бензину повернулася у старе русло, а поліція на всяк випадок почала регулярно слідкувати, щоб продавці бензину не спекулювали на людських страхах. 
 
Власне, випадків таких спекуляцій вистачало і в інших сферах. Наприклад, напередодні від’їзду я виявила, що моя страховка на авто чомусь не зарахована.
 
В компанії сказали, що не отримали чергового щомісячного платежу (банк його нараховує в автоматичному режимі).
 
Потім після тривалої словесної перепалки відповідний договір усе-таки знайшовся, але страхова компанія підняла суму до... двох тисяч доларів!
 
Знову тривалий діалог iз переадресацією — і сума знизилася до 500.
 
Це теж було занадто, але я встигла дізнатися, що напередодні буревію в жодній іншій компанії мені не погодяться зменшити страховий внесок за авто навіть до тисячі.
 
Уже стало відомо, що на Карибських островах знищено 95 відсотків інфраструктури... 

На день попереду від Ірми

У Нейплсі ми переночували лише одну ніч, бо стало відомо, що Ірма зсунула свій маршрут зі східного узбережжя півострова на західне.
 
Разом iз нами на трасу виїхали тисячі мешканців Флориди, які послуговувалися логікою «чим ближче від дому виїдеш — тим швидше повернешся».
 
З’явилася надія, що буревій трохи стишиться, тому спочатку попрямували трохи північніше — до Тампи.
 
Але цілодобова трансляція важкопередбачуваних вихилясів Ірми невдовзі виштовхала в путь і більшість населення цього курортного містечка.
 
Вирішили їхати на північ центром Флоридського півострова, щоб маневрувати. У краще захищеному від стихії тримільйонному Орландо частину друзів з авто лишили.
 
Далі, щоб мати можливість маневрувати у заторах, подалися мотоциклом. На східне узбережжя, через містечко Окала в Джексонвіль, потім вище, до Саванни.
 
Ірма рухалася чітко слідом за нами з різницею в добу... 

Буревій перетворився на торнадо і повінь

Зараз, у вівторок, про шалену п’яти­бальну Ірму нагадують лише дощ за вікном, численні поривчасті торнадо та повені у прибережних зонах півострова.
 
Доволі сильна повінь накрила містечко Джексонвіль, затоплене узбережжя Тампи — найпопулярнішого пляжного міста на західному узбережжі Флориди. Вулиці Маямі теж знемагають під натиском повені. 
 
Буревій залишив у Флориді більше 6 мільйонів будинків без живлення. Загинуло щонайменше 39 людей, спустошено деякі Карибські острови. 
 
Проте шторм слабшав після того, як вийшов на узбережжя у Флориді. Як сказав губернатор Флориди Рік Скотт: «Я, на щастя, не бачу тих збитків, які я думав, що побачимо». 
 
Ірма, досягнувши 185 миль за годину, таки призвела до загибелі щонайменше десяти людей у США, на Карибах — щонайменше 35.
 
Найбільше, схоже, постраждав Кей Вест. На «ключах» (Florida Keys) зафіксовано зсув землі.
 
Буревій змусив організувати одну з найбільших евакуацій в історії Америки: близько семи мільйонів людей втікали від урагану.
 
Близько 13 мільйонів резидентів штату Флорида на ці дні залишилися без енергії.
 
У багатьох містах штатів Флорида та Джорджия введено комендантську годину з 10-ї вечора до 6-ї ранку.
 
Адже багато людей залишили свої будинки і подалися в північні штати, а дехто з тих, що лишилися, намагаються скористатися цією нагодою.
 
Більше двох десятків осіб на сьогодні заарештовані за грабіж у Маямі та Форті Лоудердейл. 
 
Звісно, збитки ще доведеться підраховувати. Але вже сьогодні Флорида, як мурашник, зайнята відновлювальними роботами.
 
Завтра ми теж вирушимо у зворотну путь .