Фейгін про викрадення Павла Гриба: Кремль збирає «хорошу цифру» для обміну

13.09.2017
Адвокат Павла Гриба Андрій Сабінін розповів, що хлопця викрали невідомі люди на території Білорусі, вивезли до Смоленщини і вже там оформили протокол про затримання.
 
Співробітники ФСБ Росії звинувачують його в терористичній діяльності.
 
А ось батько хлопця, колишній український прикордонник Ігор Гриб заявляє, що його син — інвалід дитинства, який потребує щоденної підтримуючої терапії.
 
— Павло міг вести «терористичну діяльність» винятково у себе в кімнаті, — сумно жартує батько затриманого українця. — Син справді багато часу проводив за комп’ютером у соціальних мережах i не добирав висловів на адресу ворогів України. Однак, за станом свого здоров’я, на якісь активні фізичні дії був просто не здатний.
 
Нагадаємо, Павло Гриб повідомив батькам, що їде до Білорусі на зустріч із дівчиною, з якою познайомився через iнтернет.
 
Для цього він купив квитки на автобус i виїхав до Гомеля, а от дівчина повинна була приїхати на зустріч із Росії.
 
Проте замість довгоочікуваного романтичного рандеву на хлопця чекало «побачення» зi співробітниками ФСБ Росії.
 
За словами політичного оглядача Віталія Портникова, в очах пересічного українського громадянина, який не дуже розбирається в політичних хитросплетіннях i домовленостях, Білорусь — не Росія, а інша країна.
 
Так ось, зараз з’ясувалося, що між Росією та Білоруссю практично немає ніякої межі, а російські спецслужби почуваються у сусідній країні, як удома, та органічно зливаються з білоруськими.
 
Журналістам ТСН удалося розшукати 17-річну мешканку міста Сочі, яка заманила громадянина України на територію Білорусі.
 
Дівчина підтвердила, що співробітники ФСБ шантажем змусили її організувати фейкову зустріч.
 
З’ясувалося, що проти неї в Росії також порушили справу за статтею «тероризм» i змусили підписати папери про нерозголошення інформації.
 
Навіть після того, як місце перебування громадянина України стало відомо, до Павла Гриба не допускали адвоката.
 
Лише після того, як співробітники МЗС України висловили свій протест, справа зрушила з мертвої точки.
 
— Грубе нехтування РФ правом на захист виразно свідчить про те, що на Павла чинили психологічний тиск, — зробила висновок речник Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.
 
На думку російського адвоката Марка Фейгіна, співробітники ФСБ Росії свідомо викрадають громадян України, щоб потім була можливість обмінювати їх на своїх бойовиків, які воюють у зоні АТО на Донбасі.
 
«ФСБ зараз хапає всіх, до кого може дотягнутися, щоб зібрати хорошу цифру для обміну, — припустив Марк Фейгін. — Зокрема, великий резонанс викликала справа російського контрактника Віктора Агєєва, який потрапив у полон на сході України. Бойовика підозрюють у створенні терористичної групи, йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Сам Агєєв підтвердив, що служить в армії Російської Федерації та перебуває на території Луганської області з березня цього року. А ось у міністерстві оборони Росії його слова поспішили спростувати». 
 
На думку правозахисників, саме політичні торги навколо військовополонених змушують співробітників російських спецслужб іти на викрадення громадян України.
 
Тим часом Європейський суд iз прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду справу про викрадення Росією 19-річного українця Павла Гриба.
 
У числі всіх інших правопорушень, на які пішли співробітники ФСБ Росії щодо незаконно затриманого громадянина України, буде враховано й той факт, що інвалід дитинства, який потребує лікування, понад 18 діб не мав доступу до медичної допомоги.