Феномен блату і золотий унітаз: в Україні стартує мистецький проект проти корупції

08.09.2017
У дев’яти містах України та Кишиневі у Молдові у вересні та листопаді пройдуть безкоштовні виставки, документальні перформанси та покази фільмів-призерів міжнародних фестивалів у Канні та Берліні, мета яких — розповісти широкому загалу, як виникла корупція, як із нею борються у світі, які корупційні схеми успадкувала Україна від епохи СРСР і що може зробити кожен українець для їх подолання.
 
«Україна за рівнем корупції перебуває поруч із Непалом та Нігерією. Але корупція існує в усіх країнах. У Німеччині теж із нею борються: через економічні, політичні реформи та через культуру, — каже Ілона Демченко, асистентка відділу спеціальних культурних програм Goethe-Institut в Україні, організатор фестивалю.
 
— Ми запускаємо проект, який розповідає про складне явище корупції доступною усім мовою мистецтва. Роботи Олександра Бурлаки, Дани Косміної і німецького фотографа Леона Кахане викличуть посмішку та підштовхнуть до переосмислення, у сатиричній виставі «Ресторан «Україна» Дмитра Левицького деякі глядачі впізнають себе, а відео румунського режисера Геннадія Попеску нікого не залишить байдужим».
 
(Нагадаємо, Goethe-Institut — культурний інститут Федеративної Республіки Німеччина, який діє в усьому світі, сприяє популяризації вивчення німецької мови за кордоном і підтримує міжнародну культурну співпрацю). 
 
Міжнародний фестиваль культурних проектів «Мистецтво проти корупції» стартує у Києві виставкою «Сірий куб».
 
Відвідувачі столичного Центру візуальної культури побачать відеоколаж із радянських і архівних українських фільмів 90-х про феномен блату, фотографії Олександра Бурлаки про перші години роботи відкритого для відвідувачів Межигір’я та встановлення золотого унітазу на місці пам’ятника Леніну, відео німецького режисера Леона Кахане про глобальні корупційні зв’язки «Земля майбутнього».
 
«Архітектуру виставки ми створили таким чином, щоб відвідувач відчув, яке місце займає людина в глобальному явищі корупції», — розповідає куратор Катерина Міщенко.
 
У рамках проекту проходитиме фестиваль «Кіно проти корупції». У Києві, Кривому Розі, Полтаві, Сіверськодонецьку, Житомирі, Запоріжжі та Кишиневі компанія Arthouse Traffic влаштує показ шести найкращих європейських фільмів про природу корупції.
 
Покажуть, зокрема, стрічку «Дивовижний» італійського режисера Паоло Соррентіно (відомого за фільмами «Велика краса», «Молодість», серіалом «Молодий Папа») та румунську картину «Поза дитини», відзначену «Золотим ведмедем».
 
Важливо, що протягом місяця фільми будуть доступні для некомерційних показів у громадських бібліотеках, кіноклубах, школах та університетах. Для організації показів потрібно лише на сайті www.nocorruption.org.ua подати заявку.