«Безвіз» і загроза масштабної війни: про що Порошенко говорив у Раді

08.09.2017
«Безвіз» і загроза масштабної війни: про що Порошенко говорив у Раді

Учора Президент Порошенко зачитав щорічне послання парламенту. В ньому глава держави наголосив, зокрема, на ймовірності нової військової загрози з боку Росії. (Фото з сайта president.gov.ua.)

Сесійний тиждень у парламенті триває.
 
 
У четвер депутати слухали Петра Порошенка, а у вівторок довели, що здатні відпрацювати бодай один пункт порядку денного — йдеться про ухвалення освітньої реформи.
 
 
255 голосами «за» нардепи прийняли закон про освіту — одним із нововведень цього документа є 12-річна середня освіта. 
 
 
Схвалений документ передбачає, що повна загальна середня освіта в Україні є обов’язковою і здобувається в інституційних або індивідуальних формах, визначених законодавством, як правило, в закладах освіти. Закон визначає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.
 
Утiм справа не стільки у кількості років, проведених за шкільною партою, скільки в їх якості.
 
«Закон про освіту запроваджує концепцію нової школи в України. Діти будуть не зазубрювати дати та факти, а розвивати необхідні навички для подальшого професійного розвитку», — запевнив під час ухвалення документа Голова ВР Андрій Парубій.
 
Крім цього, у вівторок Верховна Рада дала дозвіл на тимчасове мовлення в зоні АТО.
 
Проект закону ухвалили в першому читанні. Згідно з ним, мовники зможуть отримувати дозвіл на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом.
 
Також депутати проголосували за особливі умови переходу від аналогового до цифрового мовлення. Адже це одне із зобов’язань України перед ЄС.
 
У четвер же нардепи слухали Порошенка, який почав iз того, що застеріг народних обранців від зміни законів, які були ухвалені Верховною Радою для отримання безвізового режиму.
 
Такі зміни можуть набувати різних форм — «чи-то спроби скасувати або зробити непублічним електронне декларування, чи-то намагання підчистити антидискримінаційні поправки до Трудового кодексу, чи-то звуження повноважень антикорупційних органів, чи будь-яких інших, які ставитимуть під загрозу «безвіз» як одне з наших досягнень», — перерахував він. 
 
Глава держави наголосив, що буде «без вагань ветувати» такі ініціативи. Водночас Порошенко подякував нардепам за «спільну боротьбу» за «безвіз» і високий рівень відповідальності.
 
«Верховна Рада була безпосеред­ньою учасницею з реалізації цього плану, коли йшлося навіть про ухвалення відверто некомфортних для депутатів та інших чиновників рішень. Як-то публічне електронне декларування статків і доходів, де ви, шановні депутати, проявили здатність приносити власні інтереси в жертву загальнонаціональним», — відзначив Президент.
 
Утiм Петро Порошенко не забув похвалити й сам себе, адже під його керівництвом «ми з вами вибралися із глибокої, смертельно небезпечної прірви — це є наше очевидне досягнення. Ясно й чітко бачимо далеку поки що вершину, яку маємо підкорити, — це наша велика мета», — не без пафосу прорік глава держави.
 
І, щоправда, додав: «Та ми все ще близько до урвища, можемо схибити й оступитися. Один лише неправильний крок — і ми знову вниз... Це — наш головний ризик. Із-за перевалу над нами нависає хижа орда — це небезпечна і довготривала загроза», — сказав Порошенко, маючи на увазі Росію. 
 
У контексті цього Президент також зазначив, що вважає білорусько-російські військові навчання підготовкою до масштабної війни.
 
«Нема поки що жодних ознак, аби Москва була готова відступити з Донбасу чи піти з Криму. А от доказів її підготовки до наступальної війни континентального масштабу дедалі більше (...) Під виглядом стратегічних командно-штабних навчань не виключається створення нових ударних угруповань російських військ для вторгнення на територію України. 7 тисяч платформ із солдатами та технікою наблизилися та наближаються до наших кордонів. І немає жодних гарантій, що по завершеннi маневрів це все повернеться в Росію», — сказав Порошенко. Він додав, що саме через це Україна посилила контроль на всіх ділянках державного кордону. І саме тому «не менш важливим, ніж членство у Євросоюзі, для всіх нас є участь у НАТО», — зазначив глава держави. 
 
З інших заяв Президента можна відзначити його заклик скасувати депутатську недоторканність із введенням рішення в дію з 1 січня 2020 року.
 
«Щоб полегшити для вас прийняття цього рішення, щоб у вас не було відчуття, що воно якимось чином спрямоване проти вас, я маю дуже просту пропозицію: давайте ухвалимо це рішення з уведенням його в дію з 1 січня 2020 року, — для депутатів уже нової Верховної Ради», — запропонував він, звертаючись до сесійної зали. 
 
Що ж стосується перспектив для президентської посади, то тут Порошенко заявив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирала Верховна Рада, а не виборці.
 
«Звісно, чинна модель не ідеальна. Час від часу до мене приходять із пропозиціями щось змінити: повернути Президенту обсяг повноважень із Конституції 1996 року або, навпаки, перетворити Президента на церемонімейстера».
 
Порошенко нагадав, що він є прихильником парламентсько-президентської республіки, і вже поступився певними повноваженнями при голосуванні за поправки з питань правосуддя та децентралізації.
 
Відносно ж дострокових парламентських виборів, то тут «моя позиція незмінна: це має відбутися у визначений Конституцією термін. Це необхідно для того, щоб забезпечити вільну, прозору, конкурентну та чесну кампанію. А я налаштований саме так. До неї треба готуватися вже сьогодні», — резюмував Порошенко.