Російська розвідка активно вербує українців для дискредитації України — глава СБУ

06.09.2017
Численна резидентура російської розвідки  — 18 осіб — потрапили до СІЗО після того, як правоохоронці отримали дані про їхнє ймовірне співробітництво з російською ФСБ.
 
«Сімом iз них уже оголошено про підозру, — повідомив очільник  СБУ Василь Грицак, — проведено 16 обшуків.
 
Є свідчення, що вони проводили диверсійно-розвідувальну діяльність на нашій території».
 
За його словами, куратор групи пов’язаний iз розвідкою сусідньої держави і контролював діяльність резидентів iз території Бєлгорода.
 
Наразі СБУ документує ще одну аналогічну мережу в Дніпрі, якою опікувалася теж недавно заарештована Дарина Мастікашева —  більш відома як агент «Кнопка».
 
Це саме вона влітку цього року завербувала кількох учасників АТО для того, аби звинуватити їх у теракті на території Росії. 
 
Як повідомив Василь Грицак, колишніх військових жінка звабила прибутковою роботою, пообіцявши, що всього за тиждень вони отримають по 500 доларів.
 
Утім «найманці» вчасно помітили, що видані їм Мастікашевою сумки мають подвійне дно, куди вкладено прямі докази їхньої диверсійної діяльності.
 
Зокрема, детально розписаний план самої диверсії. Василь Грицак припускає, що в разі успіху цієї операції Росія б могла не лише дискредитувати Україну, а й оголосити війну.
 
На щастя, легковірні АТОвці вчасно виявили підставу і просто втекли з РФ, зірвавши масштабні плани ФСБ. 
 
«Такі провокації російській стороні потрібні для того, аби формувати образ ворога з України та просто українця, — прокоментував ситуацію голова СБУ. — А ще для того, аби тримати суспільство в моральній готовності до того, що в будь-який момент буде дана команда: «Атака!», після чого танки, авіація рвонуть на Київ».