Українські заробітчани пересилають з Польщі додому від 3 до 5 мільярдів євро

06.09.2017
Українські заробітчани пересилають з Польщі  додому від 3 до 5 мільярдів євро

Робітники з України за сезон заробляють у Польщі стільки, скільки вдома не зароблять за рік.

Тільки впродовж шести місяців цього року Польща видала українцям понад 750 тисяч віз із правом проживання та праці.
 
Про це 4 вересня заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.
 
За його словами, «завдяки цьому українським родинам та бізнесу відправляють мільярди євро з Польщі».
 
Може видатися дивним, що не глава МВС чи міністр праці переймається і звітує про українців у Польщі. Але пояснення цьому просте.
 
Кандидат від Соціал-демократичної партії Німеччини на посаду канцлера цієї країни Мартін Шульц під час телевізійної передвиборчої дискусії з Анґелою Меркель звинуватив Польщу та Угорщину в тому, що вони, відмовляючись приймати біженців, перешкоджають реалізації європейської міграційної політики.
 
Через це німецький політик навіть пригрозив фінансовими наслідками.
 
Ващиковський, коментуючи ці слова Шульца, сказав, що потрібно займатися «імміграційними кризами, що наступають на Європу з усіх сторін».
 
Як сказав він, торік Польща видала українцям понад 1,2 млн. віз.
 
А в першому півріччі 2017 року ця кількість становить уже понад 750 тисяч, що дозволяють проживати та працювати в Польщі.
 
«Понад мільйон українців живе, працює, заробляє, покращує свій дохід, який відправляє в Україну. За підрахунками фінансових установ, від 3 до 5 мільярдів євро переводять в Україну своїм родинам та бізнесу», — наголосив глава міністерства закордонних справ Польщі.
 
«Ми допомагаємо іммігрантам. А тому прошу пана Шульца отримати більше інформації, ознайомитися з ситуацією і не використовувати фальшиві аргументи у внутрішніх, передвиборчих дискусіях в Німеччині», — заявив Ващиковський.
 
Він закликав також до «справедливого підходу» з цього питання.
 
Польща будь-що «відмазується» від нав’язування їй офіційним Брюсселем прийому біженців iз Сирії, Афганістану чи Північної Африки.
 
Мовляв, у нас і так уже більше біженців (з України), ніж у деяких європейських країнах. І в цьому польська влада має майже повну підтримку населення.
 
Нещодавно проведене соціологічною фірмою Maison&Partners на замовлення польського Союзу промисловців і працедавців опитування стосовно того, з яких країн поляки найбільше хотіли б бачити у себе емігрантів, показало, що найбільші симпатії поляки мають до найближчих сусідів: українців, чехів, словаків та литовців.
 
Із цих чотирьох народів найбільший рівень симпатії саме до українців.
 
Стосовно представників інших регіонів світу, то поляки також прихильно ставляться до в’єтнамців.
 
Того ж дня, що і заява глави МЗС, було оприлюднене дослідження «Барометр ринку праці», яке продемонструвало, що половина польських фірм має складнощі з пошуком робочих рук.
 
Лише щодев’ятий працівник у Польщі боїться втратити зарплатню, випливає з дослідження Work Service.
 
4 з 10 фірм планують набір робітників ще цього року, підкреслює Анджей Кубісяк, речник Work Service.
 
Він додає, що на ринку праці відбувається справжній бум, оскільки 40% фірм планує проводити набір працівників ще в цьому році.
 
У першу чергу робітників шукатимуть торговельна і виробнича галузі, а також сфера послуг.
 
Окрім цього, з дослідження випливає, що найбільшою є потреба у працівниках середнього щабля. Їх шукає близько 60% фірм.
 
А це демонструє, що потрібні вже не лише робітники нижчої ланки, яких працедавці знаходять, зазвичай, серед громадян України, наголошує Анджей Кубісяк.
 
Дані цього опитування є сигналом, що чергові сотні тисяч українців зірвуться з рідних місць і виїдуть до Польщі, причому це вже будуть кваліфіковані кадри середньої та вищої ланок.
 
Бо українська влада не здатна надати їм гідну роботу та гідну оплату. Вона займається випрошуванням чергових траншів від МВФ, а не організацією робочих місць і наповненням бюджету за рахунок збільшення доходів населення.