Окупований Крим через аномальну спеку втратив майже 50% запасів питної води

06.09.2017
Окупований Крим через аномальну спеку втратив майже 50% запасів питної води

Кримський канал пересох остаточно (RFE)

Лише за місяць у водосховищах Криму майже на 50 відсотків скоротилися запаси прісної води.
 
Мешканці півострова скаржаться, що із їхніх кранів потекла солона вода з запахом водоростей, яку неможливо використовувати для побутових потреб.
 
Фахівці Кримського управління з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища кажуть, що питна вода для кримчан закінчиться уже через шість місяців.
 
Причиною екологічної катастрофи на анексованому Росією півострові стала аномальна серпнева спека та тотальна відсутність опадів.
 
У прес-службі головного управління МНС Росії заявляють про те, що клопоту додали ще й масові лісові пожежі, які необхідно було гасити буквально що­дня.
 
Отож у перші дні вересня стало відомо, що сумарний обсяг води у водосховищах природного стоку на анексованому півострові Крим скоротився на 19 мільйонів кубів.
 
— Найбільш гостро проблема стоїть у Джанкойському, Красноперекопському та Роздольненському районах, — заявив «глава» так званого міністерства сільського господарства анексованого Криму Андрій Рюмшин. — Там люди змушені пити підсолену воду, через той факт, що іншої просто немає. Ті запаси прісної води, що були використані раніше, зараз можна поповнити лише за рахунок води Сивашу. Через це виникло велике засолення питної води, що надходить у будинки кримчан через водопровід.
 
За словами Рюмшина, у проблемних районах Криму необхідно встановлювати спеціальні опріснювачі води, проте реальних термінів розв’язання проблеми чиновник не називає.
 
Відомо лише, що для вирішення проблеми слід знайти у бю­джеті країни-агресора близько одного мільярда російських рублів.
 
Проблему поглиблює активне та неконтрольоване використання людьми підземних водоймищ, які було створено самочинно та без дозвільних документів.
 
Як відомо, такі свердловини дають питну воду впродовж нетривалого часу, після чого швидко засмічуються та забивають підземні водні артерії півострова.
 
Нагадаємо, що після анексії Криму в 2014 році Україна повністю припинила постачання питної води через Північно-Кримський канал.
 
Відсутність дніпровської води призвела до фактичної ліквідації зрошуваного землеробства у Криму.
 
Через посуху аграрії півострова були змушені повністю припинити вирощування рису та частково відмовитися від овочів та фруктів.
 
Ціни на сільськогосподарську продукцію в окупованому Росією Криму злетіли у кілька разів, а питну воду в багатьох містах Криму змушені подавати за графіком.