Без тріумфу: на ЧС-2017 українська боксерська збірна здобула лише одну медаль

05.09.2017
Без тріумфу: на ЧС-2017 українська боксерська збірна здобула лише одну медаль

Чемпіон світу-2017 Олександр Хижняк — єдиний у складі збірної України медаліст планетарного форуму. (Фото з сайта ringside24.com.)

Попри те, що після завершення професіональної боксерської кар’єри Володимиром Кличком Україна втратила свого зіркового представника в найпрестижнішому ваговому дивізіоні, історія вітчизняного боксу на цьому на завершилася.
 
 
Навпаки, відсутність на небосхилі мегаяскравого світила дозволить вітчизняним шанувальникам боксу тепер активніше стежити за справами в інших боксерських підрозділах, де наша країна має доволі багато своїх яскравих повпредів.
 
 
Коли Василь Ломаченко — чемпіон світу в другій напівлегкій вазі за версією WBO — лише починав свою бійцівську кар’єру, представляючи аматорський рух, у 2008 році його було визнано найкращим боксером Олімпійських ігор у Пекіні незалежно від вагової категорії, за що він — дворазовий чемпіон літніх Ігор — отримав Кубок Вела Баркера.
 
 
Звання кращого боксера цьогорічної світової першості, котре, за підсумками чемпіонату світу-2017 в Гамбурзі, отримав новоспечений золотий медаліст «мундіалю» з Полтави Олександр Хижняк, також багато про що свідчить.
 
Звісно, аби не загубитися на великому шляху чемпіонів, талановитому спортсмену доведеться докласти ще чимало зусиль. Утім, як кажуть, заділ зроблено.
 
І він у Хижняка виглядає вельми обнадійливо. Здається, було б наївно передбачати, що в свої 22 роки молодий спортсмен, щойно засвітившись на аматорському горизонті, метнеться за великими грошима в професіонали.
 
Очевидно, змінивши не так давно вагову категорію — з 81 кг Сашко опустився до 75 кг, — боксер лише почав знайомитися зі смаком великих перемог. Кілька місяців тому, в червні, на домашньому чемпіонаті Європи в Харкові Хижняк виборов континентальне «золото».
 
Тепер ось вихованець свого батька та повного тезки — Олександра Хижняка — святкує успіх на планетарному форумі, ставши при цьому єдиним у складі «синьо-жовтих» медалістом ЧС-2017.
 
Нагадаємо, що на нещодавньому ЧЄ наші боксери переконливо виграли в медальному заліку, проте продовжити успішну ходу в Гамбурзi не змогли.
 
Головний тренер олімпійської збірної України Дмитро Сосновський пояснює, що двічі за короткий період вивести боксерів на пік форми було неймовірно складно.
 
При цьому саме на харківський ЧЄ було зроблено нашим тренерським штабом головну ставку в нинішньому сезоні.
 
Як видно, одному лише Хижняку стало до снаги витримати важкий змагальний темп. Сам же Сосновський наполягає, що проводити в один рік чемпіонат Європи та світу недоречно.
 
Хай там як, а на «мундіалі» у Гамбурзi, де, до слова, у великого чемпіона-професіонала виріс Володимир Кличко, Олександр Хижняк-молодший продемонстрував свій грандіозний потенціал.
 
У битві за високий титул наш співвітчизник по черзі розібрався зі словаком Андреєм Чемезом, британцем Бенджаміном Вайтекером, Троєм Іслеєм iз США та — у фіналі — з казахом Абільханом Аманкулом (5:0).
 
Додамо, що найуспішнішою командою ЧС-2017 стала кубинська збірна, боксери якої виграли в Німеччині п’ять золотих та дві срібні нагороди.