Попри все: українська чоловіча збірна взяла старт на Євробаскеті-2017

01.09.2017
Попри все: українська чоловіча збірна взяла старт на Євробаскеті-2017

На чемпіонаті Європи-2017 українська збірна обіцяє достойно битися в кожному матчі. (Фото tribuna.com.)

Останній день літа став першим для чоловічого Євробаскету, котрий за аналогією з попереднім, який, до слова, мав відбутися в Україні, приймають одразу чотири країни.
 
Варто відзначити, що ФІБА-Європа до останнього зберігала для нашої країни, котра зі зрозумілих причин не змогла організувати ЧЄ-2015, право прийняти цьогорічну континентальну першість.
 
Проте, як видно, можливостi в України провести на своїй території бодай якусь частину матчів ЧЄ-2017 так і з’явилося.
 
Відтак перепустки на турнір «синьо-жовтим» дісталися не як його співгосподарям. Учасником Євробаскету-2017 підопічні Євгена Мурзіна стали як одна з чотирьох кращих команд, які у своїх кваліфікаційних групах посіли другі місця.
 
Упродовж останніх двох місяців наші баскетболісти активно готувалися до континентального форуму, господарями котрого стали Туреччина, Фінляндія, Румунія та Ізраїль.
 
І саме на землі обітованій проведуть свої матчі групового раунду фінальної частини змагань українські гуллівери.
 
Натомість усі поєдинки «плей-оф» будуть зосереджені в одному місці — арені «Сінан Ердем Даум» у Стамбулі. Утім шансів, що туди дістануться хлопці Мурзіна, занадто мало.
 
Провівши влітку чималу кількість контрольних ігор, «синьо-жовті» абсолютно не змогли переконати баскетбольну спільноту України в своїй конкурентоздатності.
 
«Багато журналістів записали нас до числа аутсайдерів ЧЄ. А наші виступи в товариських поєдинках не вселили уболівальникам оптимізму. Утім можу сказати, що на Євробаскеті ми будемо битися в кожному матчі», — наголосив очільник української збірної Євген Мурзін.
 
Однією з головних причин, яка не дозволила нашим хлопцям показати достойний результат у «товарняках», стало кадрове «безсилля».
 
Якщо на папері попередня заявка Мурзіна на ЧЄ-2017 виглядала доволі переконливо, то в дійсності під синьо-жовтий прапор йому не вдалося залучити найсильніших українських виконавців.
 
Підкосили ряди «синьо-жовтих» і травми, відтак до Ізраїлю вітчизняна збірна поїхала у вельми скромному складі — без представників НБА та зіркових європейських «легіонерів».
 
Не буде в розпорядженні Мурзіна й традиційного для останніх скликань збірної натуралізованого американця.
 
«На турнір візьмемо тільки на 100% здорових гравців, адже нам буде по­трібна максимальна віддача», — Євген Мурзін пояснив, завдяки чому він планує конкурувати iз суперниками по секстету — командами Ізраїлю, Литви, Грузії, Італії та Німеччини.
 
Саме з німецькими баскетболістами «синьо-жовтим» і випало в четвер грати стартовий поєдинок у Тель-Авіві.
 
Очільник української збірної прогнозував, що досягти позитивного результату у дебютному протистоянні його підопічні зможуть, якщо їм удасться нейтралізувати в складі опонентів представника НБА, темношкірого плеймейкера «Алтанти Хоукс» Денніса Шредера.
 
Здається, аналогічний цьому ігровому сценарію матиме Мурзін і на решту поєдинків групового етапу, адже в кожному з наступних матчів «синьо-жовтим» знову протистоятиме представник найсильнішої баскетбольної ліги світу.
 
Зрозуміло, що лише завдяки одному бажанню, нехай і позамежному, конкурувати за високі місця в «пульці» навряд чи вдасться. Здається, максимум, на який у ситуації, що склалася, можуть розраховувати наші баскетболісти, — перемога в якомусь одному поєдинку.
 
Нагадаємо, що на минулому ЧЄ збірна України, котру також очолював Мурзін, завершила турнір на останньому місці в групі, маючи в своєму активі одну перемогу та чотири поразки.
 
Навряд чи будуть кардинально іншими підсумки виступу наших збірників на ЧЄ-2017. Однак наставник «синьо-жовтих» обіцяє, що його команда виступить достойно.
 
«Упевнений, що всі гравці розуміють ступінь відповідальності. Ми хочемо показати достойну гру і дати бій кожному супернику», — відзначив Мурзін. 
 

НА СТАРТ

Фінальна заявка чоловічої збірної України на ЧЄ-2017: Кольченко, Липовий, Лукашов, Мішула, Отверченко, Бобров, Зайцев, Конєв, Корнієнко, Кравцов, Пустовий, Пустозвонов.