Ізраїльські «майдани»: євреї вимагають суду над Прем’єр-міністром

30.08.2017
Ізраїльські «майдани»: євреї вимагають суду над Прем’єр-міністром

Прем’єр Нетаньяху: ці руки нічого не брали.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху почувається все невпевненіше у своєму кріслі.
 
З кінця 2016 року проти нього тривають два розслідування.
 
Перше стосується розкішних подарунків, які сам прем’єр та члени його родини ніби отримували від бізнесменів.
 
За повідомленнями ізраїльських ЗМІ, Нетаньяху впродовж семи чи восьми років отримував від ізраїльського підприємця, голлівудського продюсера та свого особистого приятеля Арнона Мільчана у подарунок сигари.
 
Вартість цього «курива» обраховується десятками тисяч доларів.
 
Бізнесмен також нібито дарував дружині прем’єра Сарі шампанське, пляшка якого коштує близько 100 доларів. 
 
Друге розслідування стосується переговорів глави уряду з власником найбільшої ізраїльської газети «Єдіот Ахронот», під час яких Нетаньяху переконував співрозмовника виставляти в газетних публікаціях владу в привабливому світлі. 
 
Нетаньяху неодноразово відкидав звинувачення стверджуючи, що «наїзди» на нього ведуться ворожими ЗМІ.
 
Але агенція «Ассошiейтед Пресс» констатує, що звинувачення у фінансових злочинах підірвали довіру народу до глави уряду.
 
Противники Нетаньяху закликають його подати у відставку, але, згідно з ізраїльським законодавством, глава уряду не мусить відмовлятися від посади, навіть якщо йому висунуть офіційні обвинувачення.
 
Через це опоненти Нетаньяху вирішили взяти ініціативу у власні руки. Починаючи з грудня 2016-го кожного суботнього вечора противники прем’єр-міністра приходять до його будинку з вимогами відставки.
 
Спочатку такі акції збирали приблизно по 500 мініфестантів. Але згодом почали набирати сили. Позаминулої суботи біля будинку Нетаньяху зібралося вже 2,5 тисячі його противників.
 
Ситуація почала виходити з-під контролю, на постійний суботній галас почали скаржитися жителі району, де мешкає прем’єр.
 
Відтак Верховний суд Ізраїлю постановив, що у разі участі в акції більше 500 осіб такі зібрання біля будинку прем’єра можуть відбуватися лише з дозволу цього суду.
 
І не дозволив провести таку акцію минулої суботи, бо кількість учасників мала бути більшою. 
 
Оскільки заборона стосувалася саме території навколо будинку глави уряду, то маніфестанти цього разу перемістилися під будинок генерального прокурора Ізраїлю в місті Петах Тіква.
 
Люди вимагали від генпрокурора, щоб він висунув Беньяміну Нетаньяху обвинувачення в корупції, повідомляє газета «Таймс оф Ісраел». Важко передбачити, що вигадають опоненти Нетаньяху найближчої суботи.