Як здавати землю в оренду: поради міністра юстиції України Павла Петренка

30.08.2017
Як здавати землю в оренду: поради міністра юстиції України Павла Петренка

Міністр юстиції Павло Петренко.

«Пане міністре, хочу здати свій пай у довгострокову оренду місцевому фермеру. Прошу детально роз’яснити, як це правильно зробити, щоб не стати жертвою обману чи, не приведи Господи, не попастися на вудку рейдерів»

Підтверджуючі документи

— Щоб передати землю в оренду ви повинні мати відповідні документи. Документи, які посвідчують право власності на земельну ділянку, можна розділити на двi групи. Перша — документи, видані до 1 січня 2013 року: державний акт на право приватної власності на землю; державний акт на право власності на землю чи державний акт на право власності на земельну ділянку. Друга — документи, які видавали після 1 січня 2013 року: свідоцтво про право власності на нерухоме майно чи витяг iз Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.
 
Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. При зміні власника право власності на земельну ділянку без зміни її меж та цільового призначення також посвідчується договором купівлі-продажу або свідоцтвом про право на спадщину.
 
Відповідно до чинного законодавства орендарями земельних ділянок можуть бути: 
 
* державні адміністрації всіх рівнів, Кабінет Міністрів та уряд Криму в межах повноважень, визначених законом;
* сільські, селищні, міські, районні та обласні ради, Верховна Рада Криму;
* громадяни і юридичні особи України, іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи, міжнародні об’єднання та організації, а також іноземні держави.
 
Між власником та орендарем має бути укладений договір оренди землі, зареєстрований відповідно до діючих на момент укладання законів. 

Форма договору

— Договір про оренду укладається у письмовій формі й може бути посвідчений нотаріально. Він має містити інформацію про: 
 
* об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування, розмір земельної ділянки);
* строк дії договору оренди;
* орендну плату (розмір, індексація, спосіб та умови розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальність за несплату).
 
Строк дії договору для ділянок сільськогосподарського призначення — від 7 до 50 років. Розмір щорічної орендної плати встановлюється за згодою сторін, але не може бути меншим за 3% вартості земельної ділянки. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися й інші умови.

Що робити, якщо кадастровий номер не вказаний?

— Необхідно звернутися до спеціалізованого підприємства щодо виготовлення технічної документації із землеустрою, пройти реєстрацію в регіональному підрозділі Держгеокадастру та зареєструвати право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Зміна умов чи розірвання договору
 
— Змінити умови договору оренди землі можна за взаємною згодою сторін або у судовому порядку. Договір може бути розірваний за згодою сторін або ж на вимогу однієї зі сторін за рішенням суду. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, окрім випадків, коли така можливість прописана у самому договорі.
Коли земля переходить у користування орендаря?
 
— Підписання договору є необхідною, але недостатньою умовою для того, щоб повноцінно вступити в права користування орендованою ділянкою. Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації оренди земельної ділянки.

Де реєструють договір оренди і скільки це коштує?

— Провести державну реєстрацію права оренди земельної ділянки може будь-який суб’єкт держреєстрації: виконавчі органи сільських, селищних та міських рад; нотаріуси; центри надання адміністративних послуг; інші акредитовані суб’єкти.
 
Вартість послуги з реєстрації договорів оренди залежить від строку, за який  реєстратор проведе цю процедуру. Вартість змінюється від 0,05 прожиткового мінімуму за реєстрацію впродовж 5 робочих днів до 2,5 прожиткового мінімуму за термінову реєстрацію впродовж двох годин.

Додаткові консультації

— В Україні вже кілька років діє Координаційний центр з надання правової допомоги. У різних регіонах працюють понад півмільйона точок доступу до безплатної правової допомоги. Це 23 регіональнi центри (з 1 січня 2013 року), 96 місцевих центрів (з 1 липня 2015 року), 432 бюро правової допомоги (з 1 вересня 2016 року). Деталі дивіться на веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги:  www.legalaid.gov.ua. Єдиний контакт-центр: 0-800-213-103.
 
У Києві кваліфіковані юристи нададуть вам консультацію з питань реєстрації договорів оренди за такими адресами: 
 
Перший київський місцевий центр iз надання безплатної вторинної правової допомоги. Бульв. Верховної Ради, 33/1, тел.: 292-53-65, [email protected].
Другий київський місцевий центр iз надання безплатної вторинної правової допомоги. Вул. Ділова (Димитрова), 14б, тел.: 287-44-27,  [email protected].
Третій київський місцевий центр iз надання безплатної вторинної правової допомоги. Вул. Сімферопольська, 5/1, тел.: 566-01-19, [email protected].
Четвертий київський місцевий центр iз надання безплатної вторинної правової допомоги. Вул. Кривоноса, 2а, 9-й поверх, каб. 900, тел.: 593-97-60, [email protected].
Місцеві центри з надання безплатної вторинної правової допомоги працюють у буднi з 9-ї до 18-ї години без обідньої перерви. 
 
Сергій ГАПЧУК