Волю не спинити: у соцмережах почався марафон на підтримку політв’язнів Криму

23.08.2017
Волю не спинити: у соцмережах почався марафон на підтримку політв’язнів Криму

(Фото з сайта gha.com.ua.)

Заступник глави кримськотатарського Меджлісу Ахтем Чийгоз подає скаргу до Європейського суду з прав людини.
 
Політичний в’язень сподівається на допомогу закордонних юристів i скасування обвинувального вироку за сфабрикованою маріонетками Кремля кримінальною справою від 26 лютого 2014 року.
 
Більше двох років тривало слідство про мітинг на захист територіальної цілісності України, який відбувся біля Верховного суду в Сімферополі.
 
11 вересня цього року Чийгоз почує вирок від окупантів Криму. 
 
— Моєму підзахисному загрожує від 5 до 10 років тюремного ув’язнення, — заявив адвокат Микола Полозов. — Кримський прокурор Анастасія Супряга вимагає 8 років позбавлення волі для людини, чию вину так і не було доведено. Спочатку ми подамо апеляцію, але надії на справедливе рішення заангажованого Кремлем суду немає. Тому скарга до ЄСПЛ уже написана та чекає свого часу.
 
Зараз ідейного лідера кримськотатарського Мед­жлісу Ахтема Чийгоза підтримує його дружина Ельміра, яка отримала статус громадського захисника.
 
— Судовий процес над моїм чоловіком — це відверта брехня, зведена у ранг цінностей «русского мiра» в Криму, — заявила Ельміра Аблялімова. — Суд намагається звинуватити весь кримськотатарський народ за його бажання жити вільно. У соціальних мережах Ахтема Чийгоза підтримали не тільки мешканці материкової України, а й громадяни Російської Федерації. Я щодня молюся про той день, коли зможу обійняти та поцілувати свого чоловіка, який вийде на свободу чесною людиною з незаплямованою репутацією.
 
Відомо, що кілька тижнів тому від онкології померла мати Ахтема Чийгоза, яка не витримала знущань iз боку правоохоронної системи окупантів у Криму.
 
На останню зустріч iз матір’ю політв’язень приїхав у кайданках, побачення тривало лише 15 хвилин. А от на похорон близької людини активіста Меджлісу просто не пустили. 
 
На захист Ахтема Чийгоза виступили члени забороненого в Криму кримськотатарського Меджлісу.
 
А ось 76-річний Сервер Караметов потрапив за ґрати за те, що посмів вийти на одиночний пікет під будівлю Верховного cуду в Сімферополі з плакатом: «Путін, наші діти — не терористи!».
 
Пенсіонеру присудили десять діб арешту та шраф у десять тисяч рублів.
 
Після цього ще десять прихильників відновлення справедливості на півострові Крим вийшли під будівлю Верховного суду в Сімферополі з плакатами на підтримку Ахтема Чийгоза та Сервера Караметова, їх схопили силовики російської окупаційної влади.
 
Після цього в соціальних мережах почався Марафон на підтримку всіх політичних в’язнів анексованого півострова під назвою «Кримська солідарність».
 
Люди збирають добровільні пожертви на викуп невинно ув’язнених земляків i щиро висловлюють свій рішучий протест проти нелюдської влади окупантів. n