У День Незалежності в кінотеатрах покажуть стрічку про незламність українців «Червоний»

23.08.2017
У День Незалежності в кінотеатрах покажуть стрічку про незламність українців «Червоний»

У День Незалежності, 24 серпня, у 150 кінотеатрах країни стартує показ стрічки «Червоний» (приємний для творців збіг дат офіційного свята і щотижневого першого прокатного дня у кінотеатрах).
 
Фільм про жагу до перемоги та незламність духу — якісний, із чудовим акторським складом (хоча і невідомим загалу), з майже 800 людей масовки (серед яких і колишні в’язні).
 
Режисер — Заза Буадзе, сценарист — письменник Андрій Кокотюха, за чиїм твором і зняли фільм. Оператор — Олександр Земляний.
 
У ролях: Микола Береза, Олег Шульга, Любов Тищенко, Олександр Мавріц. Крім відомої пісні «Ой, у лузі червона калина...» у виконанні гурту «Гайдамаки» та Тоні Матвієнко, звучить музика італійського композитора Франко Еко.
 
Показуватимуть 1947 рік. У страшну м’ясорубку сталінських таборів потрапляє воїн УПА Данило Червоний, де мусить пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай.
 
Данило знаходить в собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі.
 
Радянський концтабір у кадрах, до речі, насправді для зйомок був побудований «з нуля».
 
Допрем’єрні покази за участі творців стрічки уже пройшли у Полтаві, Хмельницькому, Черкасах, інших містах.
 
«Українська історія — невичерпне джерело сюжетів для книжкових бестселерів та кіношних блокбастерів, — упевнений очільник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Із цією думкою погодиться кожен, хто занурювався в роботу з архівними документами чи спогадами очевидців бурхливого минулого нашого народу. Першими це зрозуміли письменники: «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко, «Чорний ворон» Василя Шкляра, «Століття Якова» Володимира Лиса, «Танго смерті» Юрія Винничука — книги, які із захопленням сприйняла читацька аудиторія, продемонструвавши попит на історичну белетристику в Україні.
 
Поява екранізації роману Андрія Кокотюхи «Червоний» — не лише закріплення тенденції, а можливий вихід на новий рівень. Цей фільм відрізняється від дотеперішнього українського історичного кіно. Його цільова аудиторія ширша й охоплює не лише зацікавлених українською історією. Динамічний, жорсткий бо­йовик, здатний втримати увагу людей, які не особливо розбираються в перипетіях нашого минулого. Але й любителі історії не будуть розчаровані: в основі сюжету фільму (і книги Кокотюхи) — бандерівське повстання в одному з таборів ГУЛАГу. Малознаний, але один із переломних моментів історії».
 
«Наша амбіція — це повні зали не тільки на цьому фільмі, а й на інших українських стрічках, — стверджує Андрій Кокотюха. — Найголовніша мета — щоби для українського глядача якісне, гарне кіно стало звичною справою, а не чимось ексклюзивним, щоби кожен тиждень виходила — а так і буде через рік — прем’єра. Звісно, ніхто не гарантує, що кожного тижня вийде шедевр.
 
Але оскільки я точно знаю, що професійний рівень сьогоднішнього нового кіно дуже високий, гідний, європейського рівня, я певен, що дуже скоро дивитися своє різножанрове кіно — і комедії, і драми, і дитяче, документальне, анімацію — стане звичкою. А коли перетвориться на звичку, стане справжньою зброєю. Якщо ми на гібридній війні, тоді нехай ця зброя теж працює».