Викладачка з Києва повезла до Росії 70 школярів отримувати «корисний досвід»

22.08.2017
Народний депутат України Наталія Веселова б’є на сполох: у момент загострення конфлікту на Донбасі Російський культурний центр організував для українських дітей «ознайомчу поїздку» до Москви та Санкт-Петербурга.
 
Учителька Анна Новікова відібрала тільки найкращих дітей: переможців міжнародних та всеукраїнських олімпіад i шкільних конкурсів. 
 
Із якою метою підростаючому поколінню вирішили продемонструвати «русскiй мір» у його найкращих традиціях? Можна не сумніватися: щоб розганяти пропагандистські хвилі. 
 
— Це типовий приклад нашої безпорадності у сфері протистояння інформаційним операціям Кремля, — заявила нардеп України Наталія Веселова. — Проект «Здрастуй, Росія!» організації, підпорядкованої МЗС Лаврова, діє в Києві — це демонструє майже нульову здатність офіційних органів протистояти інформаційним операціям Кремля, навіть коли джерело розповсюдження розташоване в Києві. «Я не я і хата не моя...» Принцип дії — вивозять дітей iз наших київських шкіл у РФ, а потім по всьому світу розповсюджують новини, який Кремль миролюбивий, а ми тут самі один одного вбиваємо. Ця інформація тисне спочатку на західних виборців, а потім і на західних урядовців…
 
План навчально-освітньої програми «Здрастуй, Росія» має мету показати дітям насправді країну-агресора якнайкращою.
 
Саме цей факт викликав обурення групи активістів громадських організацій та народних депутатів України.
 
— Вчителька російської мови діяла під час шкільних канікул, тому ми не можемо пред’явити їй претензії, — заявив заступник міністра освіти та науки України Павло Хобзей. — Рішення про поїздку до Росії приймали батьки учнів, а не педагогічний колектив школи. Ми рекомендували всім викладачам не відвідувати територію країни-агресора.
 
За словами чиновника, дитяча програма «Здрастуй, Росія» поки що не вивчена фахівцями, тому складно сказати, який вплив на дитячу психіку вона зробила.
 
Це питання нині опрацьовують фахівці СБУ.
 
— Проекти росспівробітництва щодо України носять відвертий антиукраїнський характер, — заявила народний депутат України Наталія Веселова. — Демонструвати кращим українським дітям, як класно живеться в Росії, саме тоді, коли наші солдати вмирають від куль російських бандитів на Донбасі, аморально.
 
Тільки після низки звернень народних депутатів України глава СБУ Василь Грицак дав доручення розібратися зі скандальною поїздкою кращих українських дітей на територію країни-агресора.
 
— Поїздку організували фахівці київського відділення Російського центру науки та культури, — розповіла прес-секретар СБУ Олена Гітлянська. — А ось українська вчителька Анна Новікова перед поїздкою виступила перед дітьми та батьками, заявивши, що дуже щаслива за дітей, які отримають у Росії «корисний досвід».
 
Співробітники СБУ заявили, що їх не проінформували про план підготовки поїздки, а крім того, силові відомства не мають права забороняти українським школярам їздити до Росії з метою участі у навчально-освітніх програмах.
 
Саме цю «слабку ланку» й використовують провокатори з Росії, щоб вплинути на настрої українських дітей так, як їм заманеться.
 
Заступник глави українського Міністерства окупованих територій Георгій Тука заявив, що був шокований, коли дізнався, що така організація, як Росспівробітництво, вільно працює в Україні. 
 
Як відомо, раніше фахівці Міністерства освіти України заявили, що дали рекомендацію звільнити 15 викладачів українських вузів, які відвідали Крим для участі в науковій конференції, з формулюванням «за аморальну поведінку».