На Донбасі почастішали обстріли за тиждень до Дня незалежності

18.08.2017
За тиждень до Дня незалежності України ворог усе більше загострює ситуацію на східному фронті, збільшуючи інтенсивність обстрілів і калібр важкого озброєння. Зокрема, на маріупольському напрямку окупанти знову гатять по позиціях ЗСУ з «Градів». При цьому ворог активізувався одразу в двох місцях.
 
«Противник повернувся до тактики активного застосування важкого озброєння. У Старогнатівці пізно ввечері в середу відбувся комплексний 50-хвилинний ворожий обстріл, під час якого бойовики одночасно застосовували міномети, танк і 152-мм гармати. При цьому з вищезгаданого озброєння було випущено понад 40 боєприпасів. У Водяному вранці українські позиції обстрiляли вiдразу з двох різних майданчиків. Противник застосовував 122-мм гармати і реактивні установки «Град-П». У Павлополі та Чермалику серед дня відбулися мінометні обстріли. Ще один обстріл стався в Мар’їнці», — зазначив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
Зауважимо, що на луганському напрямку зафіксовано лише один мінометний обстріл (головною «гарячою точкою» тут є Новоолександрівка), тоді як на донецькому бойові дії тривають по всьому фронту, але близько половини ворожих обстрілів припадає на Авдіївку. 
 
«Неспокійно й на Світлодарській дузі, по всьому горлівському периметру, позиції «Шахта Бутовка», Невельському», — додає полковник Мотузяник. Упродовж минулої доби відбулося 35 ворожих обстрілів (iз них — 12 iз важкого озброєння), у протистоянні з окупантами загинув один захисник України, ще четверо отримали поранення. До речі, селище Зайцеве неподалік окупованої Горлівки терористи «ДНР» обстріляли з гранатометів саме в той момент, коли мирним мешканцям роздавали гуманітарну допомогу від місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ).
 
Як повідомляє прес-служба 128-ї гірсько-піхотної бригади ЗСУ, українська сторона  заздалегідь мала домовленості про повне припинення вогню на час надання гуманітарної допомоги, утім ворог цинічно її порушив. У результаті обстрілу виникла пожежа в мирному кварталі. «Розуміючи загрозу для життя та здоров’я представників місії МКЧХ, українські військові вогонь у відповідь не відкривали. Втрат серед військових i мирних мешканців вдалося уникнути», — йдеться у повідомленні. 
 

ДО РЕЧІ

Спостережна місія ОБСЄ відкриє нові патрульні бази в зоні АТО. Як повідомив перший заступник глави місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, зараз на сході працюють понад півтисячі спостерігачів по обидва боки лінії фронту.
 
За його словами, у світлий час доби спостерігачі здійснюватимуть патрулювання в цьому районі вздовж лінії зіткнення пішим способом або на автомобілях. У нічний час перебуватимуть на базі й здійснюватимуть моніторинг звідти. При цьому маршрути спостереження місії пролягають до кордону з Російською Федерацією.