Казахстан домагатиметься повернення на батьківщину злочинних екс-чиновників

16.08.2017
Казахстан домагатиметься повернення на батьківщину злочинних екс-чиновників

Проти колишнього міністра Казахстану, а також колишнього мера найбільшого міста Алмати Віктора Храпунова триває розслідування в США, адже й на батьківщині проти нього відкрито кілька десятків кримінальних справ за звинуваченням у корупції.
 
Сам В. Храпунов оголошений у міжнародний розшук по лінії Інтерполу у зв’язку зі звинуваченнями в легалізації доходів, шахрайстві, організації злочинної групи, зло­вживанні повноваженнями, отриманні хабарів.
 
Нині його ім’я фігурує у справі ще одного відомого казахстанського шахрая — екс-банкіра Мухтара Аблязова.
 
Віктор Храпунов, як з’ясували американські журналісти, також замішаний у корупційних скандалах не лише в Казахстані, а й у США.
 
З матеріалів журналістського розслідування зрозуміло, що у відмиванні грошей на території США парі Аблязов—Храпунов допомагали деякі американські бізнесмени.
 
Натомість казахстанські шахраї робили послуги своїм партнерам в інших країнах світу.
 
Прибутковий (ціною в пару десятків міль­ярдів доларів) шахрайський бізнес щодо розкрадання Казахстану замішаний на родинних зв’язках.
 
Син В. Храпунова — Ільяс (він — у списку розшукуваних Інтерполом) допомагав М. Аблязову виводити вкрадені гроші з Казахстану.
 
Саме цей Ільяс Храпунов одружений із донькою М. Аблязова і доводиться йому зятем. Тож родинну взаємовиручку ніхто не скидає з рахунків. 
 
Протягом значного періоду в США тривають судові процеси, в яких В. Храпунов і члени його сім’ї виступають обвинуваченими у справі щодо відмивання грошей.
 
Відповідний позов подано в американську юрисдикцію, бо в Америці нерухомість, куплена на крадені гроші Республіки Казахстан.
 
Екс-партнер Дональда Трампа Фелікс Сатер розповів журналістам, що допоміг сім’ї В. Храпунова інвестувати мільйони доларів у нерухомість США через різні компанії. У числі покупок — апартаменти в TrumpSoho.
 
Серед «інвестицій» В. Храпунова були і гроші, які виводилися з Казахстану М. Аблязовим через підставні офшорні компанії (найчастіше через прибалтійські банки).
 
Так, у квітні 2013 року через підставні компанії, підконтрольні М. Аблязову і В. Храпунову, були придбані апартаменти на суму в 3,1 мільйона доларів у холдингової компанії.
 
Сім’я Храпунових інвестувала мільйони в компанію-одноденку, яка намагалася встановити біометричні машини в аеропортах США.
 
Мета такої доброчинності — отримання виду на проживання в США як мінімум для одного члена своєї сім’ї. 
 
Доки в США триває розгляд справи, В. Храпунов із сім’єю живе в Швейцарії, а нейтралітет цієї країни гарантує Храпуновим безпеку.
 
Як повідомляє в соціальних мережах дружина колишнього казахстанського чиновника Лейла, Храпунов живе звичайним життям пересічного пенсіонера.
 
Причому, як заявляє Лейла, екс-мер Алмати — бідний чоловік, котрий живе на гроші дружини. За часів чиновництва Храпунов проводив усі угоди через бізнес-структури дружини і сина. Храпунови належать до найбагатших жителів Швейцарії. 
 
Тим часом Україна зажадала від Швейцарії видачі сина Віктора — Ільяса Храпунова — за організацію хакерської атаки на юридичну фірму, яка представляє БТА банк в «БТА банк Казах­стан», так само, як і банки з аналогічними назвами в інших країнах, котрі, як відомо, раніше належали М. Аблязову.
 
Сума збитку від шахрайських схем злочинного олігарха тільки казахстанському банку складає більше 7,5 мільярда доларів.
 
У Швейцарії також уважно вивчають історію сім’ї Храпунових, оскільки з’ясувалося, що в Женеві вони позиціонували себе як представники Центрально-Африканської Республіки в ООН.
 
За даними журналістського розслідування, «по­дружжя було призначене такими колишнім правителем цієї країни Франсуа Бозизе до того, як він був повалений», але й досі мають паспорти цієї країни.
 
А ось їхній син І. Храпунов і його дружина мають громадянство острівної держави Карибського моря — сент-Вінсент і Гренадіни — після купівлі земельної ділянки на території цієї країни. 
 
Країни Європи і США погрожують не лише арештом усіх рахунків «бідних» колишніх казах­станців, а й перспективою депортації їх на батьківщину.
 
Для колишніх бізнес-партнерів Храпунова і Аблязова розкриття усіх шахрайських схем загрожують екс-казахстанському чиновнику великими неприємностями в міжнародному масштабі.