Статки з комп'ютера: як криптовалюта біткоїн впевнено підкорює світ

16.08.2017
Статки з комп'ютера: як криптовалюта біткоїн впевнено підкорює світ

Усього лише за кілька років біткоїн пройшов шлях від чогось незрозумілого для більшості людей до такого ж незрозумілого, але володіння яким може принести шалені статки.

Минуло всього кілька років —  і біткоїн, нова криптовалюта, переріс із стадії інтелектуальної розваги для «ботанів» у нову потужну альтернативну грошову одиницю, про легалізацію якої висловлюються центробанки різних держав, про необхідність і можливість оподаткування її сперечаються влада та експерти.

І яку почали накопичувати навіть українські нардепи, разом із золотом, віллами і святими мощами... 

Ще понад рік тому заробити біткоїни можна було, поставивши на свій смартфон спеціальну програму-крокомір, яка фіксувала, скільки проходить людина впродовж дня, і таким чином заохочувала здоровий спосіб життя.

Сьогодні курс одного біткоїна перевищив 4 тис. доларів. Фінансові аналітики сперечаються, чи не «втомився равлик на цьому ралі».

Тобто чи найближчим часом ми всі побачимо обвал штучно нагрітої ерзац-валюти, чи й справді її курс може сягнути захмарних висот.

Біткоїн зростає. Що робити? 

Минулими вихідними нова криптовалюта подолала новий психологічний бар’єр у 4 тис. доларів за один біткоїн.
 
«Із початку серпня зростання становить 45%, із них 20% — за останні три дні», — констатує фінансовий аналітик «Альпарі» Роман Ткачук.
 
За його словами, біткоїн уже не вперше показує потужне зростання на вихідних, і це вже можна вважати тенденцією.
 
«У певний момент на біржах пара біткоїн/долар піднімалася до позначки 4160, а на деяких біржах навіть до 4200», — продовжує Ткачук. 
 
Наприкінці минулого тижня швидко й успішно завершилося масштабування, яке вже почали вважати крахом біткоїна.
 
«Технологія SegWit2x отримала достатню підтримку для активації, і таким чином проблему зняли», — каже аналітик «Альпарі».
 
В останні дні, за його словами, ми спостерігаємо значне посилення попиту на біткоїни з боку інвесторів.
 
«Це дозволить швидше обробляти транзакції. Фактично спрацювало класичне правило «купуй на очікуваннях» (у даному випадку SegWit2x). Подивимося, чи спрацює восени правило «продавай на фактах», — продовжує він.  
 
Ще одна подія тижня, який минув, — біржа Coinbase Inc отримала інвестиції у розмірі 100 мільйонів доларів.
 
«Фактично це рекламний бюджет. Тож біткоїн продовжить набирати обертів», — вважає Роман Ткачук. А тому надалі вартість одного біткоїна, ймовірно, зростатиме. І доволі швидко.
 
«Вже найближчим часом пара біткоїн/долар протестує новий психологічний бар’єр у 5 тис. доларів, — вважає експерт і застерігає інвесторів. — У той же самий час продовжує назрівати і корекція донизу. Яка з цих подій — зростання до 5 тис. чи початок падіння — настане швидше, передбачити важко». 
 
Українцям, які роздумують, чи варто вкладати гроші у біткоїн як інвестиційний інструмент, аналітик радить: «Прийнятною є така стратегія: купівля біткоїна за нинішнім курсом в очікуванні його подорожчання до 5 тис. доларів і можливістю докупити при корекції ціни донизу».
 
При цьому застерігає: інвестування у криптовалюту — крок доволі ризикований. Але висока дохідність може виправдати ризик. Та принаймнi не варто витрачати на біткоїни більше, ніж 15-20% вашого інвестиційного портфелю.

Ера криптовалют чи мильна бульбашка? 

Які кульбіти продемонструє біткоїн завтра і післязавтра, достеменно сказати не береться ніхто.
 
На думку вченого з Гарварда Денніса Порто, у 2021 році один біткоїн коштуватиме 100 тис. доларів.
 
Порто зазначає: з початку нинішнього року біткоїн подорожчав на 465%. І далі, відповідно до так званого «правила Мура», подвоюватиме свою вартість кожні вісім місяців упродовж наступних трьох iз половиною років. 
 
«Закон Мура сформульований для числа транзисторів у комп’ютерній мікросхемі, але може застосовуватися до будь-якої цифрової технології, — стверджує Порто. — Будь-яка технологія, зростаюча по експоненті (тобто підкоряється закону Мура), подвоює свій основний показник за певний проміжок часу».
 
Надалі, за його словами, найпопулярніша криптовалюта слідуватиме цим трендом, аж поки не стане наймасовішим фінансовим активом у світі. 
 
Відтак Порто заохочує інвесторів. «Більшості з них було складно інвестувати в малозрозумілі інтернет-технології, але буквально кожен може купити біткоїн», — каже гарвардський учений.
 
І при цьому зазначає, що біткоїн так само легко зможе витиснути з п’єдесталу нова криптовалюта, яка буде зручнішою для майнерів. 
 
Наразі ж тенденція виглядає прямо протилежною. Так, на думку міжнародних експертів, найближчим часом, коли біткоїн переступить межу в 5 тис. доларів за один, вартість альтернативних криптовалют може знизитися на 20%.
 
За останні десять днів можна було побачити, що не всі альткони слідом за біткоїном показують зростання.
 
Навіть навпаки: на цьому ринку панує неви­значеність. Винятком став хіба що «Нео», але і його зростання уповільнилося. 
 
Але не всі фінансисти вірять у повне і беззастережне домінування на планеті Земля молодої і амбіційної криптовалюти.
 
Голова відділу технічної стратегії «Голдман Сакс» Джеба Шафарі погоджується, що п’ята хвиля й справді може підняти біткоїн майже до рівня 5 тис. доларів, точніше, до 4827 доларів.
 
Але надалі настане корекція, після якої його вартість впаде до 2221 долара. 
Інвестори схильні довіряти Шафарі, адже саме вона передбачила зростання біткоїна до 4 тис. доларів ще тоді, коли в це мало хто наважувався вірити.

Канада — за, Росія — проти... 

Самому біткоїну ці прогнози, здається, не особливо й важливі. Так, учора стало відомо, що його капіталізація зрівнялася з капіталізацією відомого платіжного сервісу «PayPal».
 
І хоча до рівня «Віза» біткоїну ще далеко, експерти вважають сам факт випередження пейпелу чудовим результатом і проміжним етапом виснажливої гонки на виживання. 
 
Шаленим стимулом до розвитку біткоїна, як вважають експерти, можуть стати спроби його легітимізації. На думку аналітиків, деякі центробанки розглядають можливість використовувати біткоїн у ролі резервів.
 
Якщо це станеться, то можлива ситуація, що нагадуватиме снігову лавину: біткоїн набуватиме визнання, поширення й, відповідно, зростатиме його вартість.
 
Дехто навіть порівнює поширення біткоїна з розвитком інтернету в 1995 році, коли за один рік кількість його користувачів зросла з одного до десяти мільйонів, а ще через рік, із виходом браузера Netscape, до 100 мільйонів осіб. 
 
Україна наразі не визначила своє ставлення до популярної криптовалюти. Національний банк України зайняв нейтральну позицію: він не забороняє користування біткоїном на території нашої держави, але й не надає йому офіційного статусу.
 
«Сьогодні біткоїн не має правового статусу в Україні, — підтвердив цю позицію заступник голови Нацбанку Олег Чурій. — Визначенню цього статусу заважає відсутність консолідованого підходу до класифікації «Bitcoin» і регулювання угод із ним у світі». 
 
За словами представника регулятора, у деяких країнах операції з біткоїном дозволені офіційно. Деякі держави їх усіляко підтримують. До них насамперед належать Німеччина, Австралія, Нідерланди, Нова Зеландія, Сінгапур.
 
У Японії криптовалюта офіційно визнається фінансовим активом. При цьому електронні гроші не є законним платіжним засобом, а визнаються засобом обміну. У Канаді біткоїнами можна отримати заробітну плату.
 
Щоправда, за криптовалюту, яку ви не придбали, а отримали методом майнінгу, треба заплатити податок.
 
Іспанія визнала біткоїн офіційною платіжною системою ще у 2014 році. Сприяла такій легалізації податкова служба королівства, яка зробила аналіз використання криптовалюти і побачила, що цей процес треба вивести у законну площину. І обкласти податками. 
 
Деякі ж, навпаки, запроваджують для обігу криптовалюти серйозні обмеження. До них належать Індонезія, Китай, Росія. У нашого східного сусіда ставлення до біткоїна, як до всього західного, — традиційне.
 
У лютому 2014-го, коли Іспанія біткоїн легалізувала, генеральна прокуратура Російської Федерації оголосила його сурогатом, який буцімто активно використовує наркоманія для здійснення платежів під час реалізації дурману.
 
Зараз у Держдумі РФ є законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за майнінг і використання криптовалют. 
 
Прямі заборони на використання біткоїна існують у Болівії, Еквадорі, Таїланді і В’єтнамі. 

Криптовалюта: шлях для України

Іншими словами, держави зi слабкою економікою та збудованою на адміністративному впливі забороняють криптовалюти.
 
Багаті країни, навпаки, можуть дозволити собі легалізувати її і навіть отримувати прибуток до державної казни.
 
А тому офіційний Київ намагається нині «визначитися з відчуттями» і ухвалити правильне рішення відповідно до нашого стратегічного курсу. І, звичайно, реформ, про які він так любить говорити. 
 
Тож важливим для нас є погляд Євросоюзу на те, що таке біткоїн і що дозволяється з ним робити.
 
Законодавство класифікує його як «цифрове визначення вартості, не підтверджене центральним банком чи державним органом і не прив’язане до юридично встановлених валютних курсів, яке може бути використане як засіб обміну для купівлі товарів чи послуг, їх передачі та зберігання, а також може бути придбане в електронному вигляді».
 
При цьому обмін традиційних валют на біткоїн звільнений від сплати податку на додану вартість. 
 
Нацбанк України планує визначитися зi статусом біткоїна вже до кінця нинішнього місяця. Рішення про статус криптовалюти може бути винесене на найближче засідання Ради із фінансової стабільності, яке планується провести до кінця серпня.
 
У розробці державної політики щодо біткоїна братимуть участь також Мінфін, Дер­жавна фіскальна служба, Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку, а також Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. 
 
Тож, iмовірно, вже у вересні ми дізнаємося, що таке біткоїн в Україні: віртуальна валюта, грошовий сурогат, нематеріальна цінність, віртуальний товар чи щось інше. І, відповідно, чи платитимуть податки українці при його купівлі, продажу, обміні. 
 
Як, наприклад, у Китаї та Японії, де продаж біткоїна несе за собою сплату ПДВ, чи Австралії, де біткоїн — власність, а операції з ним — бартер... 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Нардепи із стратегічним баченням 
 
А тим часом чудову фінансову грамотність, схильність до ризику та бажання заробити на новому інвестиційному інструменті демонструють народні обранці.
 
Так, у деклараціях трьох народних депутатів від «БПП» активісти громадського руху «Чесно» виявили криптовалюту на сотні мільйонів доларів. 
 
Ідеться про Олександра Урбанського, Дмитра Голубова та Дмитра Білоцерківця.
 
Перший у декларації за 2016 рік, коли біткоїн ще був не зов­сім відомий широким народним масам, задекларував 1 277 одиниць цієї валюти. Станом на останній день минулого року їх вартість становила понад 139 млн. гривень.
 
Потім пан Урбанський придбав для себе ще 1217 біткоїнів. На 40 мільйонів доларів. 
 
Дмитро Голубов на біткоїни підсів радикально. А все тому, що має дуже хороше чуття: не лише політичне, а й фінансове.
 
Свої 4376 біткоїнів нардеп придбав ще до 2012 року, коли до цієї криптовалюти мало хто ставився серйозно. На 22 листопада 2012-го їхня вартість становила «усього лише» 402 тис. гривень. Зараз — 125 млн. гривень. 
 
Дмитро Білоцерківець має зов­сім небагато біткоїнів, якщо порівняти його із колегами, — 398 штук. Задекларував він їх у 2013 році, коли вартість криптовалюти становила смішні, як на сьогодні, 128 тис. гривень.