Справа вигідна: на Черкащині почали активно вирощувати кролів

16.08.2017
Справа вигідна: на Черкащині почали активно вирощувати кролів

Таких кроликів тепер вирощують у черкаських кооперативах. (Фото надане прес-службою Черкаської ОДА.)

На Черкащині нині успішно функціонує 41 кооператив, який вирощує кролів. 
 
«Розводимо маточне пого­лів’я кролів, аби в подальшому безкоштовно забезпечувати ними інші кооперативи. Маю сказати, що одна спеціальна восьмимісна клітка, яку, приміром, одержує член кооперативу, може дати за сприятливих умов 100 кролів на рік», — розповідає керівник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка.
 
І додає: кролівництво на Черкащині нині досить активно розвивається. А завдання департаменту — допомогти на старті, аби в перспективі кооперативи навчились самостійно працювати і розвиватися. 
 
За його словами, сьогодні черкаські кролеферми мають загальну потужність виробництва до 4 тисяч кролів на рік.
 
І  зараз тут розводять каліфорнійську, новозеландську, термонську та інші породи — для подальшої реалізації селекційного поголів’я, а також товарного поголів’я на м’ясо.
 
Як розповідають «Україні молодій» у Черкаській обласній адміністрації, такий відчутний розвиток кролівничих ферм став можливим завдяки грантовій програмі Євросоюзу, спрямованій на підтримку політики регіонального розвитку в Україні, в  рамках якої в області і було створено Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів.  
 
А партнерами у цій добрій справі, яка стартувала кілька років тому, є Черкаська обласна рада та місцевий ресурсний центр «АНГО».
 
Загальна вартість проекту, завдяки якому вже створено 200 робочих місць,  —  понад 600 тисяч євро. І лише 20 відсотків від цієї суми виділяють місцеві бюджети, все інше — то грантові кошти ЄС. 
 
Як зазначає перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль, розвиток сільських територій, у тому числі й розвиток кооперативного руху — один з основних напрямів стратегії розвитку Черкащини до 2020 року. А відтак — це підвищення зайнятості на селі. 
 
«Реалізація ж цього проекту дала нам змогу створити вже понад дві сотні нових робочих місць, а в подальшому плануємо щонайменше тисячу», — наголошує Віталій Коваль. 
 
«Розведення кролів — це насправді нішеве виробництво,  перспективне для розвитку промислової галузі в цілому по Україні, та запорука розвитку малих і середніх підприємств. Тож у подальшому ми можемо говорити про експорт цієї продукції за наявності відповідних сертифікатів якості, адже на дієтичне м’ясо кроля сьогодні є попит», — додає заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, яка днями ознайомилася з роботою кролівничих ферм Черкащини.