Авторка «поттеріани» Джоан Роулінг стала найбагатшою у світі письменницею

16.08.2017
Авторка «поттеріани» Джоан Роулінг стала найбагатшою у світі письменницею

Джоан Роулінг.

Хто сказав, що інтелектуальна праця мало цінується і що письменник — це лише хобі, а треба ще й мати професію, щоб на хліб заробляти?
 
Літературна мама Гаррі Поттера, письменниця Джоан Роулінг, не тільки забезпечила собі безбідну старість, а й уже другий рік поспіль очолює рейтинги найбагатших літераторів світу, складений експертами журналу Forbes.
 
Незважаючи на те, що ще кілька років тому Роулінг заявляла, що завершила серію романів про пригоди юного мага в круглих окулярах зі шрамом на чолі й восьмої книги не буде, тема Гаррі Поттера виявилася настільки благодатною, що від неї важко просто так узяти й відмовитися.
 
Тому письменниця вирішила не зупинятися лише на екранізації серії, а й написала п’єсу «Гаррі Поттер і прокляте дитя».
 
Вистава за цією п’єсою мала не менший успіх, як і фільм «Фантастичні звірі і де вони мешкають», до якого Джоан написала сценарій.
 
Усе це разом з іншими гонорарами принесло письменниці 95 млн. дол. А загалом її статки оцінюють у 650 млн. дол.
 
Причому, як зазначають експерти, вони могли б бути більшими щонайменше на 150 млн. дол., які Джоан Роулінг пожертвувала на благодійність.
 
Друге місце в списку Forbes із заробітком 87 млн. дол. за рік посідає Джеймс Паттерсон — автор романів про інспектора Алекса Кросса.
 
Далі йде Джефф Кінні, відомий за «Щоденником слабака» — він за рік заробив 21 млн. дол.
 
До першої десятки також потрапили Ден Браун (20 млн. дол.), Стівен Кінг (15 млн. дол.), Джон Грішем (14 млн. дол.), Нора Робертс (14 млн. дол.), Пола Хокінс (13 млн. дол.), Е. Л. Джеймс (11,5 млн. дол.), Даніела Стіл (11 млн. дол.) і Рік Ріордан (11 млн. дол.).
 
В Україні найбільш «писучим» автором є Андрій Кокотюха, який видав понад 60 романів та кіносценаріїв. А от які статки він заробив своєю інтелектуальною працею, Forbes поки що мовчить.