Рекордсменом фестивалю кавунів-2017 став найлегший за його історію «смугастик»

15.08.2017
Рекордсменом фестивалю кавунів-2017 став найлегший за його історію «смугастик»

Наїмося від пуза. (Фото з сайта pik.ua.)

Цей кавун став найменшим переможцем за всю історію свята у Голій Пристані, яке відбувається вже 14 років поспіль.
 
«До пари» йому обрали й «королеву», шестикілограмову «мініатюрну» диню. А от гарбуз вагою у 36 кілограмів став справжньою несподіванкою для всіх. 
 
Поки фермери скаржилися на аномальну спеку, через яку на полях гине врожай баштанних, діти з радістю поїдали бодай і невеличкі, проте солодкі смугасті ягоди.
 
За словами міського голови Голої Пристані Олександра Бабича, найбільш серйозно до своєї роботи підійшли фермери Олешківського та Голопристанського районів.
 
Саме їм, як фаворитам свята, вручили цінні призи та пам’ятні грамоти.
 
Фестиваль кавунів цього року відвідало більше 7 тисяч гостей, які приїхали на Херсонщину з усіх областей України.
 
Наймасовіші делегації прибули з Полтавської, Кіровоградської та Київської областей. На дегустації кавунів і динь можна було покуштувати 50 різних сортів баштанних, включаючи навіть такі рідкісні, як жовті «місячні» кавуни та яскраво-помаранчеві дині.
 
— Минулого сезону чемпіоном став кавун вагою у 28 кілограмів, — розповів фермер Юрій Покотилов. — А от найвеличезнiший кавун на Херсонщині виростили у 2012 році. Смугастий гігант важив більше 43 кілограмів! Це був справжній король кавунів, який швидко набрав вагу майже втричі більшу, аніж переможець нинішнього року. 
 
Аграрії півдня України визнають, що за всі роки незалежності України нинішній літній сезон видався най­складнішим для роботи. Відсутність поливу та надмірна спека згубили працю сотень фермерів, що спеціалізуються на вирощуванні баштанної продукції.
 
А от кількість гостей фестивалю кавунів у цьому році була рекордною. Якщо чоловіки приходять поділитися секретами вирощування великих кавунів i динь, то жінки передають рецепти смачних страв iз м’якоті кавуна або дині.
 
— Навіть із шкірок кавуна можна приготувати дуже смачну страву, — розповідає учасниця фестивалю Світлана Павлова. — Потрібно все гарненько пересипати цукром, поставити на вогонь, довести до кипіння, потім зняти каструлю з вогню та дати настоятися. Цю процедуру слід повторити тричі поспіль. Вода повністю випарується з кавунових шкірок, і ви отримаєте прозорі, солодкі та дуже корисні для здоров’я цукати.
 
До речі, за словами медиків, у шкірках кавуна міститься дуже корисна речовина під назвою цитрулін, яка розширює судини та знижує тиск. Окрім того, у м’якоті кавуна є антиоксидант лікопін, який допомагає організму людини боротися з раком.
 
Фестиваль кавунів на Херсонщині порадував і різноманітними рецептами приготування варення з м’якоті кавуна, цілющих настоянок на шкірках дині й кавуна та корисним кавуновим медом!
Один із постійних учасників свята навіть презентував спеціальний ніж для розрізання кавунів, який жінки тут же охрестили «кавуновий Ніндзя».
 
Він має зручну форму у вигляді прямокутника та спеціальні щербини на двох лезах, саме це допомагає господиням різати кавуни на ідеально рівні та однакові за розміром скибочки.
 
«Людей порадували навіть мої декоративні кавунчики, — розповів фермер Євген Кучеренко. — Ми з дружиною спеціально щороку вирощуємо маленькі диньки, кавунчики та гарбузики для того, щоб будь-хто міг прикрасити своє житло яскравими смугастими ягідками. Адже вони благотворно впливають на ауру квартири та здатні підтримувати позитивний настрій навіть восени й узимку». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Аграрії Херсонщини розповіли, що на полях півдня України у серпні 2017 року шалена спека подекуди сягала 50 градусів за Цельсієм навіть у тіні.
 
А для того, щоб отримати добрий урожай баштанної продукції, потрібно не більше 30 градусів тепла та своєчасний полив.
 
Поки що за один кілограм кавунів на Херсонщині продавці баштанної продукції просять від 1,5 до 2 гривень.
 
Вартість динь майже вдвічі вища i становить приблизно 4-5 гривень за кілограм. А ось у столиці України ті ж кавуни йдуть уже по 2-5 гривень за один кілограм.
 
Радує, що складні погодні умови не завадили нинiшнього року спорядити з Голої Пристані до столиці України баржу, завантажену 250 тоннами кавунів.
 
Одна така поїздка по Дніпру замінює 60 фур, що може істотно розвантажити транспортні магістралі України.
 
Завдяки водному транспортуванню вартість кавунів та динь для мешканців столиці нинішнього сезону буде нижчою у середньому на 10-20 відсотків, ніж очікувалося.
 
За словами директора Депаpтаменту агpопpомиcлового pозвитку Xеpcонcької облдеpжадмініcтpації Олекcандpа Паливоди, мешканцям України слід дочекатися «третьої хвилі» кавунів у вересні.
 
Саме на початку осені у продаж надійдуть пізні «смугастики» та дині, вартість яких буде істотно нижчою, аніж у літніх.
 
Натомість смак, запах, висока якість i цілющі властивості цих чудових дарів природи неодмінно порадують кожного, хто ними ласуватиме.