На ЧС українські легкоатлети поки без медалей, але з обнадійливими перспективами

11.08.2017
На ЧС українські легкоатлети поки без медалей, але з обнадійливими перспективами

Головні фінали лондонського ЧС-2017 поки що проходять без участі українських легкоатлетів. (Фото з сайта ФЛАУ.)

Забезпечити безперебійний характер успішних виступів різних поколінь збірників — справа вельми непроста.
 
Навіть якщо за спиною — славні традиції попередників. Історія вітчизняної легкої атлетики пiстрявiє цілою низкою вагомих досягнень.
 
Щоправда, в останні роки частіше випадає слухати не про злети, а про  падіння наших атлетів, пов’язаних насамперед з їхнім допінговим минулим.
 
Думається, невипадково на дорослий чемпіонат світу-2017 до Лондона легкоатлетична збірна України вирушила в доволі омолодженому складі.
 
Через юний вiк i відсутнiсть необхідного досвіду на рівних змагатися з «ветеранами» наші атлети-дебютанти наразі не можуть.
 
Навіть попередня кваліфікація видається для них непосильним бар’єром.
 
Утім, як наголошують у вітчизняному легкоатлетичному господарстві, свій головний старт представники нової генерації української «королеви спорту» провели трохи раніше, ніж лондонський ЧС.
 
Як повідомляє прес-служба ФЛАУ, чверть представників синьо-жовтої збірної, котра вирушила до столиці Олімпіади-2012, — медалісти юнацьких, юніорських та молодіжних чемпіонатів Європи.
 
Загалом у складі національної команди в Лондоні — десятеро таких осіб.
 
Одна з них — чемпіонка юніорського ЧЄ-2017 з багатоборства Аліна Шух. Як відомо, у цьому виді спорту Україна має величезні медальні традиції.
 
Золота медалістка Ігор-2008 у Пекіні Наталя Добринська, чемпіонка світу-2013 Ганна Мельниченко — вочевидь обидві вони можуть послужити юній Аліні хорошим прикладом для наслідування.
 
Зрештою, в компанії значно іменитіших суперниць 18-річна українська семиборка показала непоганий, як для себе, 14-й результат.
 
Водночас у чоловічій програмі багатоборства Україну представлятиме досвідчений Олексій Касьянов. У свої майже 32 роки Сашко переживає другу молодість.
 
Ставши на минулорічному чемпіонаті світу в приміщенні срібним призером, ветеран-багатоборець засвідчив, що останнього слова він іще не сказав.
 
Також у збірній чекатимуть успішних стартів і від наших майстрів спортивної ходьби, і від стрибунів у висоту.
 
Головні медальні сподівання «синьо-жовтих» пов’язані з висотником Богданом Бондаренком.
 
У світлі епідемії шлунково-кишкових захворювань, викликаної норовірусом, що розгорілася в готелі, де розташована збірна України, спеціально для лідера збірної забронювали апартаменти в іншому готелі, не ураженому хворобо­творним агентом.
 
Державний тренер збірної України з легкої атлетики В’ячеслав Тиртишник каже, що від вірусу постраждали й кілька українських спортсменів, утім жодної загрози здоров’ю він не несе.
 
Мовляв, осіб, у яких виявлені ознаки захворювання, на 48 годин ізолюють від інших людей, після чого вони можуть повертатися до звичайного способу життєдіяльності.
 
Водночас, аби припинити поширення вірусу, що передається контактним шляхом, повсюди — в готелях, на «Олімпійському стадіоні» — стоять антисептичні розчини, котрими після контакту з дверними ручками рекомендують обробляти руки.
 
Що ж, окрім профільних баталій, нашим атлетам випало ще одне випробування. Утім будемо сподіватися, що обидва «тести» вони пройдуть гідно.