Сам палю і сам гашу: на Сицилії затримали бригаду «пожежників-паліїв»

09.08.2017
Італійські поліцейські на півдні Сицилії затримали 15 пожежників-волонтерів, звинувативши їх у підпалюванні лісів.
 
За версією слідства, вони навмисно влаштовували пожежі, аби заробляти на гасінні. Затримані  працювали як додаткова бригада.
 
За версією поліції, після того як волонтери влаштовували підпал, вони або їхні родичі телефонували за терміновим номером «115» і викликали бригаду.
 
Попри статус волонтерів, вони отримували за кожну годину роботи 10 євро.
 
Влада звернула на них увагу після того, як з’ясувалося, що кількість пожеж, на які виїжджала бригада, приблизно втричі перевищувала середню кількість виїздів по країні.
 
Лідер бригади іноді пропускав свої зміни, аби влаштовувати пожежі.
 
Під час чергування він виїжджав зі станції, влаштовував підпал і повертався, аби дочекатися виклику.
 
Зараз палій перебуває під домашнім арештом, повідомляє британська газета «Гардіан» із посиланням на поліцейських.
 
Нинi на Сицилії лютують 39 активних пожеж. Більше за всіх постраждали провінції  Палермо, Мессіна та Енна.
 
Особливе занепокоєння викликає пожежа в славетній Долині Храмів, одній із найвідвідуваніших пам’яток італійського острова.
 
Вогонь досяг руїн Агридженто, але не загрожує археологічним розкопкам, які там проводять.
 
Європа зіштовхнулася з аномальною спекою цього літа: минулого тижня в низці країн півдня континенту температура повітря сягала 44 градусів за Цельсієм.
 
10 європейських країн випустили офіційне метеозастереження, закликаючи людей не виходити на вулицю вдень і пити більше води.
 
Цьогорічне літо стало найспекотнiшим на Апеннінах за останні 200 років. За кількістю цьогорічних пожеж (371) Італія посідає перше місце серед європейських країн.
 
А за кількістю випаленої землі (72 тис. 39 гектарів) — друге після Португалії (115 тис. 323 гектари). Посуха вже завдала країні збитків на більш ніж два мільярди доларів.  
 
Щонайменше двоє людей померли від спеки (в Румунії та Польщі), десятки по всій Європі доправлено до шпиталів із тепловими та сонячними ударами.