Уряд Польщі ухвалив рішення про будівництво першої в країні АЕС

09.08.2017
Уряд Польщі ухвалив рішення про будівництво першої в країні АЕС

Недобудована Жарновєцька АЕС.

Польський уряд прийняв рішення про будівництво першої в країні атомної електростанції, повідомляє інформагенція ПАП.
 
Наразі триває вибір місця для будівництва.
 
Розглядають дві місцевості у Поморському воєводстві на півночі країни: Лубятово-Копаліно на узбережжі Балтійського моря та Жарновєц на узбережжі Жарновєцького озера за якихось 20 кілометрів від узбережжя Балтики. 
 
Друга опція є кращою з багатьох причин. Адже там уже діє гідроелектростанція і поряд ще в часи Польської Народної Республіки (у 1982—1989 роках) будували першу польську АЕС на чотирьох реакторах. Будували — та недобудували.
 
Після аварії на Чорнобильській АЕС ставлення і уряду, і населення до атомної енергетики змінилося на різко негативне.
 
1989 року, коли соціалістична Польща переживала глибоку економічну депресію, місцеве населення ініціювало референдум про закриття об’єкта. 86,1% його учасників висловилися за припинення будівництва.
 
Уряд в умовах підкошеної економіки не дуже й пручався. Так Польща залишилась без власної АЕС. 
 
Тож тепер можна було б використати хоча б частину збудованого 30 років тому і здешевити будівництво.
 
Але місцеве населення і тепер налаштоване проти АЕС не менш рішуче, ніж відразу після Чорнобиля.
 
Тому до уваги беруть і регіон Лубятово-Копаліно, де є лише невеликі села, дачі і будинки відпочинку. Курортники, як відомо, референдуми не ініціюють. 
 
Відродження ідеї будівництва першої власної АЕС спричинили два моменти.
 
По-перше, теперішня Польща економічно дуже міцно стоїть на ногах. По-друге, спрацював міцний прагматизм та небажання пасти задніх.
 
Адже сусідня Білорусь уже зводить власну АЕС (за 50 кілометрів від Вільнюса) і може стати конкурентом на ринку електричної енергії Східної Європи.  
 
Це не припущення, а факти. Недарма глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив позавчора, що Варшава не має наміру в майбутньому купувати енергію з Білоруської АЕС:
 
«Ми не змінимо нашу думку про придбання енергії з цієї станції. Я вважаю, що в її основі лежать небезпечні технології, а відсутність безпеки призвела до Чорнобиля. Тому ми проти цієї АЕС і не збираємося співробітничати». 
 
За старими планами, Жарновєцька АЕС повинна була мати чотири реактори ВВЕР-440 загальною потужністю 1600 мегаватiв. Запуск планували на 2020 рік.
 
За новими, розробленими 2014 року, старт переносили на 2024 рік. Але тепер міністр фінансів Польщі передбачає, що відроджена АЕС запрацює у 2029 році. 
 
Польський уряд також ще остаточно не визначився з постачальником технологій та виконавцем робіт.
 
Міністерство розвитку стверджує, що найкориснішим було б придбати технології у французів, адже вони мають великий досвід у галузі атомної енергетики.
 
Але відносини між Парижем та Варшавою помітно охололи після відмови польської сторони від уже узгодженого контракту про придбання французьких військових гелікоптерів багатоцільового призначення «Каракал».
 
Натомість міністерство енергетики переконує, що найоптимальнішим варіантом було б використати китайські та південнокорейські технології.
 
Але і тут є перепона. Такі реактори в Європі ще не працюють, тому потрібно отримати схвалення і сертифікацію органів ЄС. 
 
Будівництво реактора потужністю 1000 мегаВатiв обійдеться приблизно в 16 млрд. злотих (близько 4 млрд. євро).
 
Мі­ністр енергетики Кшиштоф Тхожевський під час спеціального інтерв’ю на цю тему в ефірі Польського телебачення на запитання ведучого стосовно того, «з ким будемо будувати» — з французами чи китайцями, відповів: «Будемо самі, бо маємо на це гроші і здатні будувати».
 
Чиновник також повідомив, що розробка проекту будівництва АЕС ще триває.