Дороге розлучення: вихід із ЄС стане Великій Британії у щонайменше 40 млрд. євро

09.08.2017
Речник британського прем’єр-міністра Терези Мей заявив, що «не визнає» суми в 40 млрд. євро, яку, за повідомленнями ЗМІ, країна мала б сплатити до бюджету Євросоюзу перед виходом зі спільноти.
 
А напередодні газета «Санді Телеграф» повідомила з посиланням на свої джерела в уряді, що переговорники готові погодитися на сплату до скарбниці ЄС 36 млрд. фунтів стерлінгів, тобто тих же 40 млрд. євро.
 
Ця сума має покрити зобов’язання перед ЄС до кінця семирічного бюджетного періоду, тобто до грудня 2020 року. 
 
Як зазначалося, на думку сторін переговорного процесу, це єдиний спосіб після місяців зволікань у справі виходу Сполученого Королівства зі спільноти нарешті просунутися вперед.
 
У провідних британських газетах, «Телеграф» і «Таймс», євроскептичні депутати від правлячої Консервативної партії звинуватили переговорні сторони у спробі прийняти стратегічні рішення без узгодження з парламентом і в той час, коли провідні ініціатори Брекзиту, як-то міністр закордонних справ Боріс Джонсон і міністр міжнародної торгівлі Лаєм Фокс, перебувають у відпустці.
 
У відпустці і глава уряду Тереза Мей.
 
Євроскептики вважають суму «за розлучення» занадто високою, а деякі взагалі не бажають чути про жодні зобов’язання і відкупні за них.
 
Нагадаємо, що Велика Британія розпочала процедуру виходу зі складу ЄС у березні цього року і повинна завершити її до кінця березня 2019 року. 
 
Британія боїться залишитися біля розбитого корита після втрати бага­тьох зв’язків з ЄС, тому за цей час має вирішити не лише зовнішні, а й внутрішні проблеми.
 
Британський міністр фінансів Філіпп Хеммонд заявив в інтерв’ю французькій газеті «Монд», що його країна не збирається робити податки нижчими за середньоєвропейський рівень, щоб і надалі залучати інвестиції.
 
Ще зовсім недавно він переконував громадськість у протилежному, що в Брюсселі розцінили як шантаж.
 
Але, як бачимо, слова зі справами розходяться. Адже британське міністерство фінансів уже оголосило про намір скоротити податки на корпорації до 2020 року з теперішніх 20% до 17 %.
 
Це стане найнижчою ставкою серед усіх країн «великої двадцятки», де ЄС представлений як одна країна. І кому має вірити Брюссель? 
 
На компенсаційних виплатах Лондона наголосив і єврокомісар iз питань бюджету Ґюнтер Еттінґер в інтерв’ю німецькому виданню «Більд».
 
Попри те, що офіційний вихід Великої Британії зі складу ЄС запланований на 29 березня 2019 року, Лондону доведеться ще впродовж певного часу нести фінансову відповідальність перед Брюсселем з огляду на низку довгострокових програм.
 
Брати фінансову участь у цих програмах Сполучене Королівство зобов’язалося раніше, підкреслив єврокомісар.
 
Проте у довгостроковій перспективі Євросоюз у будь-якому разі після Брекзиту недоотримуватиме від 10 до 12 млрд. євро бюджетних коштів щороку.
 
Покрити дефіцит планується за рахунок скорочення витрат і збільшення навантаження на інші країни-члени спільноти, додав єврокомісар.
 
Еттінґер також висловив думку, що в подальшому Брюссель відмовиться від практики фінансових послаблень для низки країн ЄС.