США тягнутимуть із вирішенням питання висилки своїх дипломатів із Росії до вересня

08.08.2017
США тягнутимуть із вирішенням питання висилки своїх дипломатів із Росії до вересня

Зустріч на тлі нових санкцій.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров i держсекретар США Рекс Тіллерсон провели переговори в рамках безпекового форуму Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН), який відбувається в столиці Філіппін — Манілі з 6 по 8 серпня.
 
Це була перша зустріч глав дипломатій двох країн після запровадження Вашингтоном нових санкцій проти Москви. 
 
Головними темами переговорів Тіллерсона і Лаврова, за протоколом, були конфлікт в Сирії, ядерна проблема Північної Кореї та співробітництво Вашингтона і Москви у галузі кібербезпеки.
 
Але й болючих для відносин двох країн тем також не вдалося уникнути. Прес-конференції за результатами переговорів, які тривали більше години, не було.
 
Тому вже наступного дня після переговорів двох глав МЗС Рекс Тіллерсон заявив, що США відреагують на висилку американських дипломатів із Росії до початку осені:
 
«Я сказав міністру, що ми ще не вирішили, як відповісти на вимогу Росії перемістити американських дипломатів. Я поставив кілька запитань, щоб переконатися, що я розумію позицію... Я сказав, що ми дамо відповідь до 1 вересня».
 
Раніше президент РФ Путін заявив, що 755 працівників дипломатичних установ США повинні до 1 вересня залишити Росію.
 
Тіллерсон також попередив російського колегу, що втручання Москви в американські вибори створило атмосферу серйозної недовіри.
 
Але додав, що розглядає американсько-російські відносини прагматично і сподівається вирішити проблеми, що виникли, без шкоди для двосторонніх зв’язків.
 
Питання втручання Москви в українські події також обговорювали, і Рекс Тіллерсон зробив висновок, що РФ демонструє готовність до переговорів щодо України.
 
Однак глибокі розбіжності зберігаються, заявив держсекретар США після зустрічі з главою МЗС РФ.
 
Очільник Держдепу також наголосив, що Вашингтон має намір співпрацювати з усіма сторонами конфлікту в Україні задля пошуку виходу із ситуації, що склалася.
 
За словами Тіллерсона, Білий дім не прагне укладення такої угоди, котра підривала б інтереси однієї зі сторін конфлікту.
 
Попри різні позиції щодо зовнішньополітичних питань, США та Росія мають обговорити низку важливих аспектів у сфері національної безпеки. 
 
Тіллерсон наголосив, що США та РФ мають глибокі розбіжності щодо питання України. Однак, на його думку, не слід «розривати все» через «одну-єдину тему».
 
На тлі цього російський міністр Лавров також зазначив, що США відрядять до Москви для проведення переговорів свого спеціального представника з питань України.