Сльози Сандармоха: українська діаспора у РФ вшанувала жертв радянських репресій

08.08.2017
Сльози Сандармоха: українська діаспора у РФ вшанувала жертв радянських репресій

Урочище Сандармох стало місцем, де були розстріляні українські поети, письменники, музиканти, історики, громадські та церковні діячі, вчені, військові та справжні трударі, що потрапили у молох «великого терору». (Фото Укрінформу.)

У карельському урочищі Сандармох у роковини початку масових репресій у Радянському Союзі 5-6 серпня 1937 року українська діаспора в Росії вшанувала жертв «великого терору».
 
80-ті роковини початку хвилі масових вбивств у СРСР, на вшанування загиблих зібрали чимало люду.
 
Прибули представники генконсульства України в Санкт-Петербурзі на чолі з генеральним консулом Лесею Лозинською, а також генконсули Литви, Латвії, Естонії, Польщі. Присутні поклали вінки і запалили свічки пам’яті.
 
У заходах також взяли участь українці Карелії, представники українських організацій Росії, громадських організацій Москви.
 
Біля хреста була прочитана молитва за упокій душ синів і дочок України. Кожен із них був згаданий поіменно (офіційно виявлені у списках українцями Карелії).
 
Уже 20 років українська громадськість Карелії, Росії вшановує пам’ять невинно убієнних жертв сталінських репресій.
 
На жаль, цього разу на заходах вперше не було Юрія Дмитрієва, голови карельського «Меморіалу», який і відкрив урочище Сандармох.
 
У покарання за свою активну громадську діяльність він перебуває в РФ під надуманим кримінальним переслідуванням.
 
Сандармох — лісове урочище в Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія. Тут на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей.
 
Серед жертв — переважно спецпоселенці і в’язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл. Усього на цій території виявлено 236 розстрільних ям.
 
В урочищі Сандармох були розстріляні письменники Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат Президента УНР Михайла Грушевського), політики, громадські й церковні діячі, вчені, військові.