Легенда чоловічого спринту Усейн Болт не зміг завершити кар’єру тріумфально

08.08.2017
Легенда чоловічого спринту Усейн Болт не зміг завершити кар’єру тріумфально

Усейн Болт — бронзовий призер ЧС-2017 на стометрівці. (Фото з сайта www.iaaf.org.)

Основний лейтмотив чемпіонату світу-2017 в Лондоні було визначено ще задовго до його старту, коли легендарний восьмиразовий олімпійський чемпіон — ямайський спринтер Усейн Болт заявив, що саме на Туманному Альбіоні відбудеться його останній старт у кар’єрі. 
 
Без сумніву, у Лондоні весь легкоатлетичний світ готувався побачити у виконанні Болта іще один блискавичний спринт, утім на мажорній ноті завершити фінал своєї останньої планетарної стометрівки ямайський бігун не зміг.
 
«Підвів поганий старт, який вийшов просто жахливим», — так Усейн пояснив своє третє місце у вирішальному забігу на 100 м.
 
Попри те, що результати трійки призерів розділило лише 0,03 секунди, думається, не на такий підсумок розраховував іменитий Болт.
 
Хай там як, а титул чемпіона світу-2017 у чоловічому спринті здобув Джастін Гетлін, який показав час — 9,92 секунди. Другим фінішував його співвітчизник Крістіан Коулман (9,94). Результат Болта — 9,95.
 
Водночас уся увага фанатів вітчизняної легкої атлетики буде спрямована у сектор для стрибків у висоту, де змагатиметься бронзовий призер Олімпіади-2016 Богдан Бондаренко.
 
Саме його стараннями українська збірна легкоатлетів не залишилася в Ріо з порожніми руками. Тож і в Лондоні чекатимуть від Богдана медального стрибка
 
. До головного старту сезону титулований харків’янин готувався за індивідуальним графіком, уникнувши обов’язкового проходження «внутрішньої кваліфікації» на чемпіонаті України. 
 
При цьому для решти збірників національні старти мали важливий статус, адже від удалого їх проходження залежало місце спортсменів у підсумковій заявці на ЧС-2017.
 
Утім, хоч як старалися самі українські атлети, остаточного вигляду українській заявці надала Міжнародна федерація легкої атлетики, котра в останній момент підкорегувала склад «синьо-жовтих», виключивши з нього двох знаних вітчизняних спринтерок — Олесю Повх та Ольгу Земляк.
 
Точніше, рішення залишити дівчат поза ЧС приймали у вітчизняній федерації, проте базувалося воно на листі з IAAF, в якому йшлося про «дисциплінарні санкції» щодо українок. Для Повх та Земляк подібне рішення стало повною несподіванкою, утім, думається, диму без вогню не буває.
 
Наразі ця історія володіє найбільшим інформаційним магнетизмом, який стосується наших атлетів.
 
Однак, нічого дивного, адже більшість наших співвітчизників, які, вийшовши на арену, так і не змогли голосно заявити про себе, мають занадто мало досвіду для високих досягнень.
 
Зокрема, дебютантка дорослих ЧС Анастасія Бризгіна після непотрапляння до фіналу на 400 м заявила, що її головним завданням на турнір було покращення персонального рекорду.
 
Концентруватися на власному здобутку, а не на турнірних перспективах, довелося й 19-річному стрибуну з жердиною Владиславу Малихіну, котрий також не пробився до фіналу.
 
«Якби затратив менше спроб для подолання планки на висоті 5,60 м — був би у фіналі», — резюмував Малихін.
 
Поза основним раундом залишилася й інша дебютантка дорослих ЧС — переможниця юніорського чемпіонату світу, метальниця молоту Альона Шамотіна. 
 
При цьому взагалі без результату завершила ЧС марафонка Вікторія Хапіліна, котра, подолавши 32 км, була змушена припинити боротьбу.
 
Кращою ж з українок у цій дисципліні стала Дар’я Михайлова, котра з результатом 2:41.29 год стала 44-ю.
 
У чоловіків найкращий час поміж українських марафонців — 2:15.34 — показав Ігор Олефіренко (18-й).