Надихнути на інновації: як у Києві пройшов фестиваль Connect Ukraine

04.08.2017
Надихнути на інновації: як у Києві пройшов фестиваль Connect Ukraine

Вільні та незалежні.

На території Арт-заводу «Платформа» в Києві пройшов фестиваль Connect Ukraine, об’єднавши дві тисячі учасникiв i кілька десятків міжнародних та українських спікерів.
 
Головна мета фестивалю — стимулювати інновації в Україні, посилити креативний сектор у національній економіці й зробити творчі активи країни привабливими для внутрішніх і міжнародних інвестицій.
 
Засновник фестивалю Йорган Бо розповів, що ідея створення проекту з’явилася в автівці «Бла-бла-кару», якою він прямував iз Варшави до Львова, — завдяки особистій симпатії.
 
«Цей фестиваль — любовна історія. Але не про дівчину, а про країну. В Україні я побачив талановитих людей і великий потенціал. І зрозумів, що хочу щось тут зробити».
 
Упродовж трьох днів проходили конференції, майстер-класи і цікаве спілкування. Ключовими стали інвестиційна панель, ІТ-панель і панель фінансової грамотності.
 
На підготовку було дуже мало часу.
 
«Ми організували це все за два місяці. Навіть не вірю, що за такий період вдалося так багато зробити», — каже співорганізатор фестивалю Софія Ющенко.
 
Головний партнер заходу — «Райффайзен Банк Аваль», куратор від якого  Руслан Спiвак вважає, що такі події створюють майбутнє України: «Цей зв’язок людей, які приходять створити щось нове, що може змінити історію нашої країни. Це абсолютно екстраординарна подія».
 
«ЗМІ показують Україну, що виживає у ­збройному конфлікті. Але я тут побачив людей, які захоплені ідеями створення бізнесу, інновацій. Ми хочемо створити ще більше інноваційних ідей, а також змінити на краще майбутнє України, — додав один iз натхненників фестивалю Девід Пессіак.
 
— Ці три дні зібрали разом потужне співтовариство, в якому ділилися досвідом стартапів. Це неймовірно: бачити, як кілька годин змінюють чиєсь життя — людина проходить шлях від народження ідеї до формування команди і презентації проекту на сцені». 
 
Фестиваль дав старт багатьом цікавим ідеям. На підсумковому брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомили про 10 повноцінних перспективних проектів, сформованих під час фестивалю.
 
Це, зокрема, нові технологічні рішення для банківської системи від дванадцяти команд програмістів-учасників хакатонів.
 
«За 48 годин створили вісім прототипів продуктів. Враховуючи складність технології, це просто неймовірно. Перше місце зайняла команда Smart Insurance — розробники протоколів на блокчейн, які дозволяють страхувати вклади на криптовалютних біржах. Це нова сфера економіки. Втрата вкладів учасниками біржі через хакерські атаки — велика проблема, а ця команда розробила механізм, який дозволить її уникнути», — розповів Юрій Милютин, координатор блокчейн-хакатонів і операційний директор агентства блокчейн-проектів The 8760.
 
Уже знайшлися потенційні партнери й інвестори для цього та ще одного проекту —  «Зеленої лабораторії», ідеї фермерського господарства у великому місті.
 
Понад дві тисячі учасників фестивалю переконалися, що в Україні може успішно розвиватися інноваційна підприємницька ініціатива.
 
«Фестиваль дав натхнення сотням молодих людей думати креативно і втілювати свої мрії в Україні. Допоміг дізнатися про глобальні тренди, які впливатимуть на їхнє майбутнє. Ми хочемо на базі фестивалю створити платформу для просування бізнес-ідей в Україні, для допомоги тим, хто розраховує почати тут справу, і для популяризації України за кордоном», — каже Йорган Бо.
 
Організатори вже планують наступний Connect Ukraine.
 
«Хотілося б, щоб це було по всій Україні, а не лише у великих містах, —  ділиться намiрами Софія Ющенко, співорганізатор фестивалю. — Щоб Connect Ukraine став подією, про яку всі знають, на яку всі хочуть прийти і знайти інвесторську підтримку своїм ідеям».