Мікс із овочів: як смачно законсервувати кетчуп та квашені огірки

02.08.2017
Мікс із овочів: як смачно законсервувати кетчуп та квашені огірки

Кетчуп у домашніх умовах. (Фото з сайта i.ytimg.com.)

«Літом дуже люблю готувати всілякі соуси, в їх основі — довга уварка овочів. В результаті отримуємо густий, смачний, абсолютно натуральний продукт», — ділиться секретами смачного кетчупу Люба Біріна. 
 
Порізати великими шматками помідори (800 г), солодкий перець (2 шт.), сливи без кісточки (3 шт.).
 
Уварювати все разом, поки овочі не розваряться повністю (на середньому вогні, іноді помішувати). Перетерти через залізне сито.
 
Пюре уварити до густого. Додати цукор (60 г), сіль (3 г), гвоздику (розтерти, 4 шт.), корицю (на кінчику ножа), червоний пекучий перець (у порошку, 1/3 чайної ложки), чорний перець (1/3 чайної ложки ).
 
У мене вийшло 300 г готового продукту.
 
Готовий продукт помістити в чисту посудину iз кришкою — і в холодильник (зберігається до тижня).
 
Деякі пояснення по продуктах: овочі використовувати стиглі, м’ясисті, перець солодкий червоний, замість слив можна використати яблука, абрикоси, брусницю (в такій самій кількості). 
 
Якщо задумали консервувати кетчуп на зиму — чинимо так: збільшуємо в кілька разів порцію, на етапі введення спецій, крім усього перерахованого, додаємо оцет (на дану порцію — 0,5 чайної ложки 9% оцту), в самому кінці.
 
Не рекомендую яблуко в складі на зиму — блідне колір. 
 
Паралельно стерилізуємо банки і кришки. В гарячу простерилізовану банку наливаємо гарячий кетчуп, накриваємо кришкою і відразу закатуємо.
 
Банку перевертаємо догори дном, укутуємо і залишаємо на ніч.
 
Звичайно, я нікого не здивую консервованими квашеними огірками. Знаю, що найсмачнішi з діжки з холодного льоху.
 
Але не у всіх є така можливість, а мої огірки цікаві тим, що прекрасно витримують спеку міської квартири, взимку зможете потішити себе смачним, хрумким огірком (зберігаються без холодильника, не потребують холоду, не перекисають).
 
Огірки миємо, кінчики не обрізаємо. Якщо вони зібрані раніше — на кілька годин занурюємо в холодну воду.
 
Дно великої каструлі встеляємо парасольками кропу, часником, укладаємо огірки, зверху знову накриваємо кропом та часником (мені подобається тільки кріп і часник, хоча можна додати хрін, листочки смородини, вишні тощо), заливаємо холодною кип’яченою водою з сіллю (я даю столову ложку солі на 0,5 л води), зверху — невеликий гнiт (можна просто тарілку, щоб не спливали), залишаємо огірки кваситися на кілька днів (4-5), залежить від сорту огірків і температури в приміщенні. Огірки і всередині мають бути проквашеними.
 
Потiм банки мию, стерилізую. Огірки поміщаю на друшляк і промиваю холодною кип’яченою водою.
 
Складаю в банки, зелень i часник забираю, нову не кладу (огірки забрали на себе їх смак).
 
Розсіл проціджую через марлю і доводжу до кипіння, заливаю ним банки з огірками і укутую, через 10 хв. зливаю розсіл у каструлю, знову доводжу до кипіння і знову заливаю, а на 3-й раз закатую простерилізованими кришками, перевертаю догори дном і укутую на ніч.