Конопляний відрив: шельмовану в Україні традиційну культуру відроджують зі скандалами

01.08.2017
Конопляний відрив: шельмовану в Україні традиційну культуру відроджують зі скандалами

Конопляні плантації на Сумщині — для здоров’я, а не для наркотрафіку. (Фото з сайта censor.net.ua.)

Коноплі дитинства манили густими хащами для піжмурок і міцним стеблом для війнушок на «шаблях».

Ще лишалися копанки, де коноплі колись вимочували і вручну «тіпали» бабусі.

І, на правах раритету, — сувій сірого конопляного полотна, «грубого», але міцного і прохолодного.

Покрити конопляним простирадлом щойно висушене сіно і спати на ньому в бабусиному садку жаркої літньої ночі — мрія всього виводка рідних і двоюрідних онуків...

А потім вони пропали разом із рожевими маківками з присадибних городів. Бо — наркомани!

Наркоманія, як прикриття «совка»

Цікаво, що саме боротьбою з наркотрафіком пояснили і недавній скандальний демарш проти одного з ініціаторів відродження традицій вирощування конопель на Сумщині Мішеля Терещенка.
 
Правда, політичні баталії цього разу навряд чи зможуть збити з пантелику трохи протверезілий від ідеологічного дурману місцевий люд.
 
Бо, крім істеричних страшилок, навчилися уважно аналізувати факти, зокрема наукові та економічні.
 
Саме надія підняти економіку регіону й отримати робочі місця та реальні заробітки, схоже, не дозволить цього разу відмовитися від вирощування традиційної для України культури.
 
Нагадаємо, що у березні цього року міський голова Глухова Мішель Терещенко анонсував відкриття центру терапії марихуаною.
 
«Під час спілкування з інвесторами ми змогли привернути їхню увагу до створення в Глухові першого європейського центру терапії марихуаною. Це допоможе в лікуванні хворих пацієнтів, а також допоможе здоровим людям залишатися в доброму здоров’ї. Він буде більше схожий на центр краси, аніж на лікарню, і люди матимуть змогу не лише отримати лікування, а й розслабитися або привести себе в хорошу форму», — написав Терещенко у «Фейсбуці».
 
Досі найбільше, що мер міг зробити для онкохворих містян, які зверталися по допомогу, — попросити соціальні служби виплатити їм п’ять тисяч гривень.
 
Хоч насправді на оплату хіміотерапії потрібні суми, в кільканадцять разів більші.
 
Але ідея відродити в Глухові призабутий, але ще живий Інститут конопель видавалася перспективною.
 
Ще двадцять років тому тут вивели сорти конопель без ТГК (ненаркотичні коноплі), але з канабіноїдами, які використовують для боротьби з онкозахворюваннями, склерозом, хворобами Паркінсона та Альцгеймера.
 
Терещенко запросив лікарів, науковців, інвесторів та просто зацікавлених осіб у дослідженні цієї методики долучитися до проекту.
 
І на початку липня у Глухові вшосте пройшов фестиваль льону і конопель «Льон-Фест 2017».
 
Святкова програма передбачала традиційне частування гостей фіточаями та їжею з конопель і льону, дефіле мод від місцевих красунь у сукнях відомих українських дизайнерів.
 
А от для потенційних сільгоспвиробників додався виїзд на поле, огляд спеціалізованої техніки, відвідування заводу первісної переробки луб’яних волокон, тематичний семінар.
 
Добре підготовлена політичними противниками провокація з «антинаркоманськими» лозунгами провалилася, незважаючи навіть на наданий провокаторам доступ до парламенту.
 
Додає оптимізму, що паралельно тему вирощування конопель почали успішно розвивати і в інших регіонах України.

Насіння для Америки

Світ визнав марихуану перспективним напрямом у терапії онкологічних захворювань.
 
Є десятки досліджень, оприлюднених у престижних наукових журналах, які доводять ефективність препаратів із рослини у боротьбі з раком мозку, грудей, легенів, простати, крові, печінки та підшлункової залози.
 
І якщо на Сумщині доводиться боротися за право вирощувати коноплі з місцевими «князьками», то Агропромислова група «Арніка», яка працює у Полтавській та Рівненській областях, без особливого розголосу реалізувала цього року 30 тонн посівного матеріалу технічних конопель у США.
 
Замовником посівного матеріалу з України став Дер­жавний університет Адамса, штат Колорадо. Допомогу в організації постачання надавала компанія Reakiro.
 
За словами комерційного директора компанії Костянтина Полозова, поставка такої кількості посівного матеріалу технічних конопель з України має для Америки історичне значення.
 
«У США вирощування конопель заборонили ще в 1936 році. При цьому уряд не розрізняв технічні коноплі і марихуану. І лише в 2014-му вийшов фермерський закон, який дозволяв вирощувати коноплі з дослідницькими намірами.
 
Тоді Adams State University погодило з Міністерством сільського господарства США поставку партії посівного матеріалу конопель, із Європи. Вперше Управління боротьби з наркотиками США дало дозвіл на поставку конопель в країну, і це найбільша поставка технічних конопель за всю історію Америки», — розповідає Костянтин Полозов.
 
За його словами, серед європейських виробників насіння вибрали саме «Арніку» бо її посівний матеріал найбільш підходив за технічними характеристиками.
 
Крім того, українська «Арніка» виявилася єдиною компанією, готовою надати насіння в такому великому обсязі.
 
Тому цілком можливо, що співпраця з «Арнікою» не зупиниться на одній партії насіння.

Перспективи конопель

Два роки тому інформаційний простір сколихнуло повідомлення Інституту раку США. В опублікованому на сайті установи твердженні дослідники визнавали, що коноплі здатні вбивати ракові клітини.
 
Вчені акцентували, що канабіноїди — речовини, які містяться в рослині, впливають на імунну і центральну нервову системи, можуть знімати спазми, боротися з вірусами і запаленнями, блокувати зростання ракових клітин і попереджувати розвиток кровоносних судин, які підживлюють пухлини.
 
У більшості країн практика використання медичної марихуани обмежена чинним законодавством. Її відносять до ряду наркотичних, отже, і заборонених препаратів.
 
Утім проводити дослідження можливість є: наприклад, у США науковці для цього мають отримати спеціальну ліцензію Управління боротьби з наркотиками (DEA) і дозвіл Національного інституту з боротьби зі зловживанням наркотичними засобами (NIDA).
 
Федеральний закон країни забороняє використання медичної марихуани, але нормативними актами кількох штатів це дозволено.
 
Так, у Колорадо діє Інститут терапії марихуаною, де вчать правильно вирощувати і лікувати рослиною, а також призначають відповідну терапію.
 
В Ізраїлі дослідження з марихуаною проводять уже багато років, а препарати з її використанням призначають онкохворим — радше, для позбавлення від болю, ніж як повноцінну терапію, а також людям із психічними розладами.
 
Дозвіл купувати препарати, за даними минулого року, є у 25 тисяч ізраїльтян, а вирощувати рослину мають право всього вісім фермерських господарств.
 
Наразі, фермери борються за розширення можливостей, а деякі економісти прогнозують Ізраїлю в майбутньому роль одного з найпотужніших експортерів медичної марихуани.
 
У Канаді у 2005 році запатентували перші ліки на основі рослини.
 
А вже минулого літа прийняли закон, який дозволяє будь-якому громадянину після отримання відповідного дозволу вирощувати медичну марихуану для особистого користування.
 
Раніше у державній програмі країни були певні прогалини — зокрема, пацієнти скаржилися на неякісний і неефективний продукт.
 
Здебільшого споживачами ліків із конопель у країні також є онкохворі та пацієнти зі склерозом.
 
У країні діє ціла мережа клінік, які спеціалізуються на марихуані.
 
Легалізували медичну марихуану й у Чехії — там теж можна придбати ліки в аптеці, озброївшись рецептом.
 
Уже шість років як у продажу з’явився перший препарат — спрей для лікування пацієнтів із розсіяним склерозом.
 
У країні діє Міжнародний інститут канабісу і канабіноїдів — заклад проводить дослідження, забезпечує рівень обізнанності серед населення щодо нового методу медицини.
 
В Україні препарати з конопель стають популярними у вигляді бадів.
 
Наприклад, конопляний протеїн — це повноцінний білок з органічного насіння конопель.
 
Він містить засвоювані білки, конопляну олію і незамінні жирні кислоти.
 
Добре підходить як джерело білка людям, схильних до алергії на білок сої та глютен.
 
Олія конопляна — натуральний лікувально-профілактичний засіб.
 
Регулярне вживання цієї олії допомагає очистити організм від шлаків.
 
Конопляні висівки використовують у харчуванні як продукт, що відновлює та покращує травлення.
 
Вони містять 65 відсотків клітковини, яка видаляє токсини що накопичились у товстому кишечнику, допомагають схуднути, відновити обмін речовин та знизити рівень цукру в крові.
 
Мають високий вміст заліза, магнію, цинку, фосфору і вітаміну В6.
 
З огляду на високу зацікавленість і попит у багатьох галузях як світової, так і вітчизняної економіки, найближчим часом можна очікувати на тріумфальне повернення традиційної сільгоспкультури на простори України не лише в ареалі «від Києва до Лубен».