Міноборони не визнає своєї причетності до поранення оператора під час навчань у Кривому Розі

26.07.2017
Міноборони не визнає своєї причетності до поранення оператора під час навчань у Кривому Розі

Участь телевізійника у ролі провокатора під час інсценування спершу сприймалася ефектно.

Це звернення годилося б назвати криком відчаю.
 
Адже журналісти та активісти його адресували міністрові оборони України Степану Полтораку.
 
Приводом для цього стало поранення оператора телеканала «Перший Криворізький» В’ячеслава Волка під час військових навчань у Кривому Розі, яке сталося 6 липня.
 
Обставини цієї надзвичайної події здоровому глузду не підвладні.
 
Оператор «Першого Криворізького» погодився взяти участь в інсценуванні — зіграв роль провокатора, якого затримали резервісти загону територіальної оборони.
Усе було бутафорським, окрім зброї.
 
Постріл був справжнім. Куля, випущена нижче потилиці, розтрощила чоловікові спинно-мозковий канал і пошкодила шостий шийний хребець.
 
Ініціатива стосовно участі в інсценуванні самого телевізійника виходила від знімальної групи.
 
Але яка була необхідність стріляти по-справжньому просто в бутафорського провокатора?
 
Наслідки цього щонайменше можна назвати непередбачуваними. 
 
В’ячеслав хоч і перебуває в свідомості, його організм самостійно не функціонує — ані дихати, ані їсти, ані рухатися поранений не може.
 
Криворізькі медики визнали за необхідне направити потерпілого до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова, що й було зроблено 10 липня.
 
«Його поранення вселяють страх. Світла голова в повній свідомості. Все інше… Куля зруйнувала шостий шийний хребець. Тетрапарез, тиск без мезатона падає до нуля. Дихає за нього апарат ШВЛ. В’ячеслав — журналіст із Кривого Рогу. Він і його близькі повністю покладаються на лікарів. Консиліум професорів просить допомогу з Києва. Попереду найголовніше випробування, його життя під загрозою», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко.
 
Як повідомляє дружина пораненого оператора Інна Волк, що також перебуває у Дніпрі, фінансова допомога надходить із багатьох країн світу, де завдяки журналістам і соцмережам дізналися про вражаючий випадок із В’ячеславом.
 
А от представники територіальної оборони, за словами жінки, не виявляють жодного інтересу ані до потерпілого, ані до його родини.
 
«Поранення громадянин Волк В.В. отримав під час демонстрації йому цивільною особою — громадянином Петренком І. В. методики затримання порушника в ході зйомки сюжету ТРК «КР1» за ініціативою журналістів зазначеного ЗМІ. Зйомка зазначеного сюжету не ініціювалася посадовими особами Збройних сил України і проводилася під час перер­ви і зміни учбових точок», — йдеться в листі за підписом начальника Управління зв’язків із громадськістю ЗСУ Богдана Сеника.
 
Але при цьому Міністерство оборони заявляє про готовність надати можливість безкоштовного лікування потерпілого в одному з підвідомчих медичних закладів. 
 
Проте виникає питання, як могла опинитися зброя у цивільного, хоч і під час перерви у військових навчаннях.
 
Адже за все цілком логічно мали б нести відповідальність організатори. 
 
Стурбованість щодо невизнання військовими своєї причетності до важкого поранення медійника висловив і голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.
 
«Перенесення відповідальності на «цивільного» насторожує, адже Міноборони у своїй відповіді більше уваги приділяє не стільки постраждалому журналісту, скільки обставинам, які мають характеризувати невійськовий характер інциденту», — наголосив Томіленко.
 
Отож доводиться сподіватися, що все розсудить суд, без якого за таких обставин не обійтися.
 
Підозрюваного у пораненні В’ячеслава Волка Центрально-міський районний суд Кривого Рогу вже наступного дня після інциденту постановив тримати під вартою 60 діб, тобто до 3 вересня.
 
Також суд визначив йому заставу в розмірі 400 тис. грн.
 
За цим фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за статтею 128 Кримінального кодексу України («Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження») і за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу («Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»).