Україна та Аргентина розроблятимуть науково-технологічні коопераційні проекти

26.07.2017
На світовому ринку наші країни можна позиціонувати як основних конкурентів.
 
Тим паче що і в України, і в Аргентини аграрний сектор на сьогодні вважається основним локомотивом економіки.
 
Проте саме швидкий розвиток інноваційних технологій у цій галузі став базою для партнерського діалогу.
 
Недавня зустріч заступника міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої з Надзвичайним та Повноважним Послом Аргентини в Україні Альберто Хосе Алонсо та президентом аргентинської групи «Лос Гробо» Густаво Гробокопателем, на якій обговорили можливості співпраці у сфері технологій, ноу-хау та інновацій, — переконливе тому підтвердження.
 
«Незважаючи на досягнення в аграрному експорті, які маємо, ми відчуваємо гостру потребу підвищувати продуктивність виробництва в сільському господарстві України. Тому розвиватимемо технології, які дадуть можливість вдосконалити ланцюги виробництва, переробки та експорту», — каже Ольга Трофімцева.
 
За її словами, українська сторона зацікавлена як у створенні спільних проектів з аргентинськими партнерами, так і в обміні досвідом, особливо з питань державно-приватного партнерства, моделей створення ефективних секторальних мереж та питань пристосування аграрного виробництва до змін клімату.
 
Серед пріоритетів — інноваційні технології та створення агротехнологічних кластерів у регіонах України.
 
Не зайвим буде і досвід хеджування цінових та інших ризиків для аграрного виробника, впровадження сучасних інструментів управління ризиками в аграрному секторі.
 
Густаво Гробокопатель, предки якого, до речі, перебралися свого часу до Аргентини з Кам’янця-Подільського, вважає, що наші країни мають декілька цікавих напрямів для плідної співпраці.
 
Йдеться про створення сучасних бізнес-моделей ефективного ведення сільського господарства з акцентом на малого та середнього виробника, прикладом яких можуть стати мережі фермерських господарств, з якими працює компанія Los Grobо.
 
Проте головним фокусом співпраці, на його думку, має бути саме розвиток технологій (точне землеробство, мінімальний обробіток ґрунту, біотехнології та інші) та створення спільного українсько-аргентинського «Каргілу XXI сторіччя», який зможе йти в ногу з глобальними аграрними та економічними мегатрендами.
 
Сторони домовились про підписання спільного документа про наміри, який зафіксує концепцію спільного проекту та наступні кроки щодо його реалізації.
 
Ольга Трофімцева та пані Андреа Гробокопатель визначили також додаткову тему співпраці: сприяння українським жінкам у їхній професійній діяльності в аграрному секторі з метою надання рівних із чоловіками можливостей кар’єрного розвитку та зростання в аграрному бізнесі. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Компанію Los Grobo, одну з найбільш впливових нині на міжнародному ринку сої, Густаво Гробокопатель створив у 1984 році.
 
Наприкінці 1980-х під час навчанняу США він ознайомився з інноваційними технологіями обробітку ґрунтів, зокрема — нульовим обробітком, який уже на початку 1990-х впровадив на всіх землях, що їх використовувала компанія Los Grobo.
 
У 1994 земельний банк цієї компанії сягнув 75 тисяч гектарів.
 
У період гіперінфляції в Аргентині агробізнес Los Grobo став точкою опори країни завдяки підвищенню світових цін на сільгосппродукцію, залучивши чимало талановитих фахівців з інших галузей економіки і науки.
 
Це дозволило підприємцю створити гнучку бізнес-модель, здатну швидко адаптуватися до різноманітних ризиків, починаючи з погоди і закінчуючи політичною нестабільністю в країні.
 
Сьогодні Los Grobo успішно впроваджує свої напрацювання на міжнародних ринках.