«Шлях досяжний»: нобелівський лауреат родом з України Роалд Гоффман підтримав українців

25.07.2017
Нобелівському лауреату зi США за заслуги в царині хімії Роалду Гоффману, який родом з України, 18 липня цього року виповнилось 80 років.
 
Ще у 1981-му вченого відзначили престижною премією за «розробку теорії протікання хімічних реакцій» — його праця значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.
 
Наш геніальний земляк із нагоди свого ювілею записав коротке відеопривітання до українців, у якому, зокрема, сказав:
 
«Тепер Україна — це незалежна, демократична, економічно розвинута країна, де літні люди можуть мати гідне життя, а молодь — прагнути до кращого. Звісно, це непросто. Треба було знищити залишки радянського правління, корупції, а в недавні часи — й російської агресії. Але саме це ви і робите зараз, і воно дає мені надію. Шлях до безпеки, до вільної демо­кратичної України довгий, але він досяжний для вас, і ви будете частиною цього». 
 
Нагадаємо, що Гоффман народився в Золочеві (нині Львівська область) у родині єврейських інтелігентів.
 
Із початком гітлерівської окупації, в 1941 році, з родиною опинився в нацистському трудовому таборі для євреїв, звідки у 1943-му сiм’ї вдалося втекти; батька, який залишився, нацисти звинуватили в організації масової втечі й розстріляли.
 
Решту родини переховував на горищі школи український вчитель Микола Дюк у селі Унiв, що на Львівщині.
 
Після приходу червоної армії родина виїхала до Кракова, де мати Роалда (при народженні майбутній учений був Руалом Сафраном) вийшла заміж за Пауля Гоффмана, який усиновив осиротілого хлопця.
 
У 1946 році родина Гоффманів опинилася у Німеччині та Австрії, де жила в таборах для переміщених осіб, а вже в 1949 році родина отримала дозвіл на переїзд до США.
 
Додамо, що у 2013 році пан Роалд був серед інтелектуалів, котрі підписали звернення світової академічної спільноти на підтримку українського  Євромайдану.
 
Нобелівський лауреат уже понад 30 років співпрацює з українськими колегами.
 
Професор Гоффман поширював, рекомендував та підтримував сотні робіт нашої львівської школи у своїх публікаціях.
 
Із часу переїзду професора Гоффмана до Сполучених Штатів він бував в Україні шість разiв, останній раз у Львовi — два роки тому.