Палкий прихильник Путіна Кустуриця анонсував турне Україною «на підтримку російськомовного населення»

25.07.2017
Палкий прихильник Путіна Кустуриця анонсував турне Україною «на підтримку російськомовного населення»

Кустуриця вже отримав від президента Росії Володимира Путіна російський орден Дружби народів. Москва, Кремль, 4 листопада 2016 року.

Сербський кінорежисер, актор, письменник і музикант Емір Кустуриця  незаконно відвідав окупований Росією український Крим, назвав півострів «російським» і потрапив до бази даних українського проекту «Миротворець», що відстежує, зокрема, порушників українського кордону чи тих, хто виправдовує російську агресію і окупацію Криму.
 
Емір Кустуриця прибув до Криму безпосередньо з Росії до Сімферополя без належного дозволу влади України, тим самим порушивши встановлений порядок в’їзду іноземців на окупований півострів, щоб разом зі своїм музичним фолк-рок гуртом The No Smoking Orchestra дати концерт недільного вечора у Ялті у концертному залі «Ювілейний» перед приблизно двома тисячами глядачів. 
 
Перебуваючи у Криму, гість багато разів наголошував на тому, що вважає півострів «російським» і, навіть більше, вважав його «російським» і до окупації, повідомили російські агенції новин.
 
Він також пообіцяв, що наступного року знову приїде до Криму, щоб виступити в Севастополі.
 
Більше того, він пообіцяв, перебуваючи, як зазвичай, напідпитку, що збирається організувати гастрольне турне Україною «на підтримку російськомовного населення». 
 
Кустуриця також заявив, що має намір оглянути Крим у пошуках місця зйомок свого наступного фільму.
 
Сербський кінорежисер та музикант прибув до Криму з програмою «Чумацьким шляхом» — за назвою його єдиного за останні 10 років фільму, головні ролі в якому виконали він сам та італійська акторка Моніка Белуччі. 
 
Іще перед приїздом до Криму Кустуриця заявляв, що не боїться можливого запровадження щодо нього санкцій через ці відвідини.
 
Через попередні заяви Еміра Кустуриці, який після окупації Росією Криму і під час її агресії на Донбасі неодноразово підтримував дії Кремля, 2015 року був скасований його планований концерт у Києві, але офіційних санкцій щодо нього Україна наразі не запроваджувала.
 
У Росії натомість 4 листопада 2016 року президент Володимир Путін нагородив діяча російським орденом Дружби народів — «за особливі заслуги у зміцненні миру, дружби, співпраці і взаєморозуміння між народами».
 
Емір Кустуриця (народжений 24 листопада 1954 року в Сараєво) — сербський кінорежисер, сценарист, актор та музикант.
 
Його фільми нагороджено, зокрема, «Золотою пальмовою гілкою» Каннського кінофестивалю (стрічки «Тато у відрядженні», «Андерграунд»), «Срібним ведмедем» Берлінського кінофестивалю («Мрія Арізони»), а також «Золотим левом» Венеціанського кінофестивалю («Чи пам’ятаєш ти Доллі Белл?»).
 
Останні 10 років режисер був малоактивним, спромігся зняти лише згаданий фільм «Чумацьким шляхом», який вирішив просувати не на кращих світових кінофестивалях, а, знову ж таки, в Криму.
 
У травні цього року стрічка «Чумацьким шляхом» здобула на кінофестивалі «Золотий витязь» у Севастополі найвищу нагороду за видатний внесок у кінематограф імені Сергія Бондарчука. Тоді Емір не з’явився особисто отримати нагороду.
 
Хоча Кустуриця походить iз Сараєво і особисто бачив жахіття боснійської війни, але це не заважає йому залишатися запеклим сербським націоналістом і симпатиком російського імперіалізму.
 
Кустуриця віддавна спокійно, заможно і комфортно мешкає в Парижі, але водночас паплюжить  цінності демократії та західний стиль життя, з якого він сам користається двома пригорщами.