Втеча від рідної держави: чому Україна може перетворитися на безлюдну пустелю

25.07.2017
Демографічна криза в поєднанні з економічним занепадом можуть привести Україну до справжньої катастрофи — появи геополітичної діри, яку заповнить або Захід, або Росія.
 
Про це на сторінках польської газети Rzeczpospolita написав директор відділу стратегії Warsaw Enterprise Institute і радник компаній польського оборонпрому Анджей Талага.
 
Він припустив, що українська держава може впасти ще при нинішньому поколінні, що матиме дуже негативні наслідки для Польщі.
 
«Варто мати це на увазі, вступаючи з Україною в суперечки, в тому числі й історичні. Ми не говоримо з рівним партнером, а з хворим, прикутим до ліжка. За 20 років може виявитися, що більше нікому доводити нашу моральну правоту в питанні трагедії на Волині та Східній Галичині», — вважає експерт.
 
Він зауважує, що за 30 років населення Польщі скоротиться до 32 мільйонів осіб, а до кінця нинішнього століття — до 25 мільйонів.
 
При народжуваності на рівні 1,3 дитини на жінку це цілком реальний прогноз.
 
Утім, незважаючи на катастрофічну тенденцію, на яку вказали в ООН і з якою погоджуються польські відомства статистики, Варшава може подбати про себе, оскільки її економіка розвивається і має шанс через кілька років зрівнятися з найбагатшими країнами світу.
 
У свою чергу, на думку Талаги, ситуація в Україні виглядає фатально.
 
«ООН розмістив її разом із Польщею в групу країн, яким найбільше загрожує депопуляція. В обох країнах —  дуже низький рівень народжуваності. Проте між нашими країнами існує також багато відмінностей не на користь України. І наслідки депопуляції в країнах будуть абсолютно різними», — йдеться у статті.
 
Автор нагадав, що цього року в Польщі перебувають 1,2 мільйона українців, які приїхали в пошуках роботи, і значна частина з них може залишитися в країні.
 
Найближчими роками, очевидно, українська імміграція в Польщу продовжиться, оскільки це єдиний спосіб для сімей вирішити свої економічні проблеми.
 
А сусідня країна стала привабливим ринком праці.
 
Якщо ж після скасування віз для ЄС імміграція ще більше посилиться за рахунок відтоку населення в інші країни об’єднання, депопуляція України стає імовірнішою.
 
На думку Талаги, українці мають багато причин тікати з рідної країни.
 
Зростання ВВП України в 2016 році становив 2%, цього року очікується, що економіка виросте ще на 2,2%.
 
Але це занадто повільний рух у напрямі відновлення країни.
 
«Сьогодні ВВП України становить 83 млрд. доларів, а в 2013 році він становив 180 мільярдів. Із цих цифр можна зробити висновок, у що вилилася українцям військова агресія Росії. Дохід рядового українця впав нижче рівня жителів країн Північної Африки. Масштаб занепаду настільки великий, що вимагає радикального плану рішучої міжнародної підтримки. Але нічого такого все ж не відбувається», — зазначив він.
 
Автор також указав на те, що сьогодні невідомо, яке реально населення України. Останні дані перепису датуються 2001 роком.
 
А після анексії Криму та війни в Донбасі не виключено, що зараз у країні живе менше людей, ніж у Польщі.
 
«300 років тому більшість територій нинішньої України простягалися безлюдними степами. Хтозна, чи не буде так знову. Не варто бити Україну, тому що вона й так ледве жива. Не сьогодні й не завтра, але, врешті-решт, вона може стати пустельною, зі зруйнованою економікою і без сил для виживання.
 
Її захоплення або підпорядкування Москві боляче вдарить і по Польщі, оскільки зникне певний буфер між нами та Росією. Демографічні дані ООН — це лише перший сигнал тривоги», — йдеться у статті.