У Золотоноші консервний завод забруднив стічними водами розпайовані землі

19.07.2017
У Золотоноші небайдужі жителі разом із депутатом міської ради і головою фракції від ВО «Свобода» Олексієм Слюсарем виявили забрудненим 8-гектарне поле, розташоване між самим містом і селом Дібрівкою.
 
«Коли ми з представниками влади туди поїхали, то там такий сморід стояв, що чутно було за декілька кілометрів. Дихати нічим було — так смерділо!» — розповідає «Україні молодій» Олексій Слюсар.
 
За його словами, довелося шукати власника скинутого на землі «добра». Спочатку грішили на підприємство, розташоване поруч. Але з’ясували, що воно до цього екологічного лиха ніяким боком не причетне.
 
Тільки згодом, веде далі Олексій, з’ясували, що велику територію розпайованої між людьми землі забруднює місцеве підприємство «АгроСпецПроект», яке в народі традиційно називають консервним заводом. 
 
І, кажуть люди, таке коїлося там не перший рік. Якою за площею є забруднена територія, активісти зняли навіть на квадрокоптер та показали громадськості.
 
Місцеві жителі обурені тим, що підприємство заробляє гроші за рахунок екологічної безпеки тих, хто там живе.
 
На підприємстві хоч і зізналися, що нечистоти їхні, але роблять великі очі й дивуються, «чому вода, якою промивали горошок, смердить?».
 
«Після того як ми оприлюднили факти забруднення, викиди припинилися. Нині всі нечистоти увійшли в ґрунт. Але сморід, хоч і не такий їдкий, стоїть усе одно, — говорить Олексій Слюсар.
 
І додає: — Наразі екоінспекція, представники СЕС та поліції, які за фактом скидання нечистот вже порушили кримінальне провадження, взяли у забрудненій місцевості проби води і ґрунту».
 
«Відповідальність за те, як і чим закінчиться ця резонансна справа, ми як громадськість покладаємо на районну і міську владу. Хай доведуть, що вони є влада», — підсумовує Олексій Слюсар.
Експерти стверджують, що забруднені нечистотами землі будуть непридатні до експлуатації ще принаймні цілу п’ятирічку.