Затриманий директор львівського бронетанкового заводу може вийти під заставу

18.07.2017
Днями співробітники Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали директора ДП «Львівський бронетанковий завод» Романа Тимківа, його заступника Олега Ткаченка та низку посадовців Збройних сил за корупційну схему із вживаними двигунами.
 
Їх підозрюють «у вчиненні злочину за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).
 
Також затримано засновника комерційної структури», — йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.
 
За інформацією слідства, службовці ЗСУ спільно з посадовцями Львівського бронетанкового заводу, засновником ТОВ та фірмами з ознаками фіктивності за корупційною схемою закупили запасні частини та комплектуючі до бронетанкового озброєння і техніки, розтративши  28,5 млн. грн. бюджетних коштів у 2015 році.
 
«Суть схеми полягала у тому, що замість нових двигунів для танків Т-72 насправді було закуплено двигуни, які раніше були у використанні. До того ж, використані, а інколи й неробочі, двигуни вже були колись продані —  у 2008—2009 роках їх реалізовували підприємствам на внутрішньому ринку як надлишкове майно Мін­оборони. Крім того, випуск цієї моделі двигунів було припинено ще з 1990-х років, про що ініціаторам схеми було добре відомо», — пояснює прес-служба НАБУ.
 
За версією обвинувачення, наприкінці 2015 року на підвищення обороноздатності держава виділила гроші, зекономлені за бюджетний рік.
 
Завод купив за них 40 нових, за документами, двигунів — насправді ж це були капітально відремонтовані двигуни, 15 з яких перебували на балансі в Міноборони.
 
Їх продали на початку 2000-х як надлишкові за мільйон гривень, а через десять років державне підприємство придбало їх уже за 28 мільйонів.
 
Прокурорів обурює, що такі мотори мають певний відсоток зносу, тому їх не можуть продавати за ті самі гроші, що й нові.
 
Директор заводу виправдовується:  гроші, мовляв, на­дійшли за тиждень до кінця року, тому їх терміново треба було витратити, а на ринку небагато таких двигунів, серед яких, до того ж, значний відсоток — російського виробництва.
 
Тому довелося купувати те, що знайшли.
 
«Нашого представника, який був на тих торгах, попередили про відповідальність, що ми маємо завершити цю угоду в цьому році — інакше гроші повернуться в бюджет. Нові двигуни. Вони пройшли всі стендові випробування. Тільки один двигун не пройшов випробування», — стверджує Тимків.
 
Загалом правоохоронці затримали п’ятьох людей: начальника ЦБТУ ЗСУ озброєння ЗСУ (генерал-майора), начальника відділу ЦБТУ ЗСУ озброєння ЗСУ (полковника), директора та заступника директора ДП «Львівський бронетанковий завод» та засновника ТОВ, задіяного у схемі.
 
Окрім того, у повідомленні зазначено, що  слідство у цій справі розпочали наприкінці листопада 2016 року.
 
Раніше, у травні 2016-го, суд визнав винним екс-директора Львівського бронетанкового заводу Олександра Остапця і засудив його до позбавлення волі на п’ять років із випробувальним терміном на три роки за розкрадання державних коштів на суму 2 млн. грн. і зловживання службовим становищем.
 
Затриманий директор ДП «Львівський бронетанковий завод» Роман Тимків може уникнути арешту на два місяці, якщо внесе заставу.
 
Суд обрав директору Львівського бронетанкового заводу Роману Тимківу запобіжний захід у вигляді 60 діб арешту, дозволивши йому внести заставу у розмірі 2 млн. грн.
 
Про це повідомили вже наступного дня після затримання. Натомість у Центрі протидії корупції риторично запитали: «Що таке два «лями» для людини, у якої тільки годинників у декларації на декілька мільйонів?!».
 
Затриманим загрожує від 7 до 12 років ув’язнення. На суд прийшли чотири народні депутати, які хотіли взяти на поруки підозрюваного.
 
Однак їхні аргументи не надто переконали суддю. Рішення — тримання під вартою або застава у 2 млн. грн.
 
Щоправда, прокурори просили встановити суму застави у 28 млн. 
 
Як стало відомо «УМ», Роман Тимків, якого взяли під варту з можливістю внесення застави, є власником понад 10 підприємств, семи дорогих годинників, вартістю 1,9 млн. грн, трьох автомобілів преміум-класу — Lexus RX400, Ford Mustang, Land Rover.
 
Окрім того, він володіє мотоциклом CAN-AM моделі SPYDERB9ET-RT-LTD.
 
Також, згідно з декларацією за минулий рік, йому належать земельні ділянки площею 500 кв. м в Івано-Франківську та 2500 кв. м у с. Черніїв Тисменицького району Івано-Франківської області. Роман Тимків володіє квартирою, площею 129,7 кв. м, у місті Івано-Франківськ.
 
А ще він — помічник народного депутата Юрія Солов’я, який хотів узяти на поруки затриманого.
 
Роман Тимків у минулому був депутатом Івано-Франківської міської ради, куди пройшов за списком «Третьої сили», яку очолював нардеп Юрій Соловей.
 
Обов’язки помічника нардепа директор оборонного заводу виконував на громадських засадах.