Українські вчені створили портрет Тараса Шевченка, який видно з космосу

18.07.2017
Українські вчені створили портрет Тараса Шевченка, який видно з космосу

Той самий «рекордний» портрет.

Фахівці Національного реєстру рекордів уже зафіксували новий рекорд у категорії «Наука та технології».
 
Керівник Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова підтвердила, що «картину», на якій зображений український Пророк, можна побачити навіть із космосу.
 
— Більш за все нас вразила портретна схожість Кобзаря з оригінальним малюнком, а також дивовижна точність передачі всіх штрихів портрета, — розповіла Лана Вєтрова.
 
— Для того, щоб переконатися в тому, що вирощений руками аграріїв портрет Тараса Шевченка добре видно, нам довелося піднятися у небо на літаку на висоту близько 200 метрів.
 
Шедевр створили робітники фермерських господарств у районі курортного Скадовська за допомогою особливого сорту рису, який має листя чорного кольору.
 
Розміри рукотворного полотнища склали 35 на 40 метрів.
 
Фахівці Інституту рису розповіли, що спочатку макет розробили на комп’ютері, а потім нанесли вручну трафаретне зображення Тараса Шевченка на територію підшефного поля.
 
Аграрії засівали рисом ділянку поля, відведену для незвичайної картини, також без участі техніки.
 
— Ми щасливі, що всі посіви рису зійшли дружно та картина вийшла так, ніби її пензлем намалював художник, — розповіла старший науковий співробітник Інституту рису НААН України Тетяна Шпак. — Помилуватися незвичайним видовищем можна буде до кінця вересня поточного року.
 
Нагадаємо, це вже другий рекорд, який встановила команда професіоналів з Інституту рису, що на Херсонщині.
 
У минулому році за тією ж технологією був створений найбільший у світі державний символ нашої країни, тризуб.
 
Гарним інструментом, що надав аграріям нові можливості у справі пропаганди українських цінностей, став новий сорт рису.
 
Над його отриманням працювали кращі наукові співробітники інституту декілька років поспіль.
 
— Весь секрет листя незвичайного кольору криється у спеціальному пігменті, що містять пагони цього сорту рису, — розповів директор Інституту рису Володимир Дудченко.
 
— Це пігмент темно-синього кольору, який на великій відстані виглядає, як гладкий чорний колір. А ось саме зерно рису має традиційний білий колір.
 
Аграрії Херсонщини вже пообіцяли, що наступного року створять новий малюнок на полі півдня України, який також буде внесений до Книги рекордів нашої країни.
 
Свою задумку вчені-селекціонери поки що зберігають у суворій таємниці та сподіваються порадувати мешканців усієї країни справжнім сюрпризом.