Гостра гра при «поганих хлопцях»: чому «Динамо» поступилося Суперкубком «Шахтарю»

18.07.2017
Гостра гра при «поганих хлопцях»: чому «Динамо» поступилося Суперкубком «Шахтарю»

Переконливо здолавши в Суперкубку «Динамо», «Шахтар» продовжив колекціонувати національні трофеї.

Вітчизняний футбол не зраджує своїм традиціям і не обходиться без сюрпризів.

 

Перед стартовим поєдинком сезону, котрим став поєдинок за Суперкубок між двома українськими грандами, виник черговий скандал, головною дійовою особою якого виявився рефері матчу.

 

Комітет арбітрів ФФУ «класичне» протистояння «Динамо» — «Шахтар» віддав судити Анатолію Жабченку з Сімферополя.

 

На перший погляд, здається, нічого дивно — інший представник спортивної родини анексованого Росією Криму боксер Олександр Усик продовжує перебувати на українській орбіті.

 

Натомість у Жабченка, як виявилося, є російський паспорт, а додому, в Крим, арбітр літає через Москву, що заборонено законом України.

 

Чому така неоднозначна персона отримала право судити матч за Суперкубок, не зовсім зрозуміло.  

 

Однак, у підсумку, Анатолій Жабченко взяв самовідвід, звернувшись із заявою до ФФУ, в якій попросив зняти його з матчу за Суперкубок України-2017.

 

Йому ж на зміну призначили харків’янина Костянтина Труханова.

На помилках вчаться?!

Щодо самого поєдинку, то в порівнянні з минулим сезоном нічого в протистоянні динамівців та «гірників» глобально не змінилося.
 
Попри зміну на тренерському містку «біло-синіх» головного тренера ,якісного стрибка в їхній грі, котра дозволила б столичним футболістам на рівних протистояти з головним конкурентом, побачити не вдалося.
 
Два голи-близнюки, забиті аргентинським «гірником» Факундо Феррейрою за повної бездіяльності динамівського захисту, допомогли португальському наставнику «Шахтаря» Пауло Фонсеці покласти до своєї колекції останній трофей вітчизняного футболу, виграти який у рік свого дебюту в Україні йому не вдалося.
 
В аналогічну ситуацію, яку рік тому пережив Фонсека, нині потрапив новий очільник «Динамо» Олександр Хацкевич.
 
Розпочинати відповідальну роботу з невдачі — не найкраща ситуація. З іншого боку, завдяки ранньому «класико» білоруський наставник столичного колективу вже на старті своєї роботи в «Динамо» побачив його найслабші місця.
 
Відтак часу для оптимізації роботи свого колективу Хацкевич та його помічники — Лужний, Шацьких, Михайлов — матимуть значно більше, особливо зважаючи на те, що 26 липня та  2 серпня динамівцям грати поєдинки третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів проти швейцарського «Янг Бойз», який, нагадаємо, в минулому сезоні без Суперліги залишив донецький «Шахтар».
 
Коментуючи «суперкубкову» гру в Одесі, Хацкевич відзначив: «Пропустивши другий гол уже на початку другого тайму, хлопці відчутно засмутилися, проте не зупинилися. Це була перша офіційна гра сезону, тож було присутнє хвилювання. Щось у нас виходило, щось ні. На жаль, не обійшлося без помилок, але в сезон ми вступаємо з оптимізмом».
 
Схожими на домашні заготовки видавалися й післяматчеві оцінки Фонсеки.
 
«Ми дуже добре почали гру, забили ранній гол. Після цього «Динамо» проявило добру реакцію, створивши кілька небезпечних моментів. Але сьогодні кращою була наша команда. Хоча не варто забувати, що «Динамо» — дуже сильна команда», — відзначив португальський «коуч» «Шахтаря».
 
На жаль, українська «класика» не обійшлася й без уболівальницьких безладів, які останнім часом стали нормою життя вітчизняного футболу.
 
Укотре відзначилися динамівські ультрас, які, демонструючи свою засмученість безпорадними діями «біло-синіх», кілька разів бомбардували футбольне поле петардами та фаєрами.
 
Головному арбітру матчу двічі навіть доводилося зупиняти поєдинок.
 
Одразу після гри президент прем’єр-ліги Володимир Генінсон швидко відреагував: «Динамівський клуб буде покараний».
 
Утім, здається, подібні дії потребують превентивних заходів, натомість епілог у подібних ситуаціях має другорядне значення.
 
Примітно, що квитки на Суперкубок в Одесі мали іменний характер, тож теоретична ймовірність віднайти хуліганів і провести з ними виховну роботу виглядає доволі високою.
 
Утім, думається, що для «поганих хлопців», як про себе пишуть на банерах динамівські «ультрас», складнощів для того, аби пройти на стадіон «Чорноморець» під «прикриттям», не було.

Гостинність господарів

Але не суперкубком єдиним жила минулого уїк-енду футбольна Україна.
 
Наступного дня після матчу в Одесі в чоти­рьох містах країни пройшли матчі першого туру української прем’єр-ліги.
 
І, що цікаво, в жодному з цих поєдинків господарям не вдалося здобути перемогу.
 
Головною сенсацією першого ігрового дня ЧУ можна вважати домашню поразку бронзового призера попереднього чемпіонату.
 
Луганська «Зоря» з мінімальним рахунком поступилася «Сталі» з Кам’янського, котра в міжсезоння через фінансові проблеми ледь не припинила своє існування.
 
Головний тренер «Зорі» Віталій Вернидуб не приховував емоцій: «Повний провал. Якщо програли, значить, повний провал мій, як тренера.
 
Є над чим подумати, поміркувати. Просто півкоманди святкує ще «бронзу». А друга половина — новачки, які не можуть зрозуміти, що від них вимагають.
 
Честь і хвала «Сталі», а нам — велика ганьба, й перш за все мені, як головному тренеру».
 
У двобої наших повпредів у Лізі Європи — «Олександрії» та «Олімпіка» — несподівано легко гостьовий успіх (2:0) здобула донецька команда.
 
Цікаво, що за чотири роки своїх виступів у ПЛ підопічні Романа Санжара вперше розпочали ЧУ з перемоги.
 
До речі, першим суперником «олімпійців» у новому єврокубковому сезоні — третьому кваліфайн-раунді ЛЄ — стане грецький ПАОК з українцем Євгеном Шаховим у складі.
 
Колективу Володимира Шарана за вихід до раунду «плей-оф» кваліфікації другого за рангом єврокубка доведеться позмагатися з переможцем дуелі — «Астра» (Румунія) — «Зіра» (Азербайджан).
 
Іще два поєдинки стартового туру ЧУ-2017/2018 завершилися внічию.
 
Нові старі учасники змагань — «Маріуполь» (до зміни назви — «Іллічівець) та рівненський «Верес», який через 12 років повернувся до футбольної еліти країни, розписали безголеву «мирову». У матчі ж «Карпат» та «Зірки» суперники забили по голу — 1:1. 
 

ТАБЛО

Суперкубок України. «Шахтар» — «Динамо» — 2:0 ( Ферейра, 8, 56)
 
* * *
 
Прем’єр-Ліга. 1-й тур. «Зоря» — «Сталь» — 0:1 (Якимів, 60); «Карпати» — «Зірка» — 1:1 (Чачуа, 5 — Загальський, 37 (пен.); «Олександрія» — «Олімпік» — 0:2 (Хомутов,16; Немчанінов,36); «Маріуполь» — «Верес» — 0:0.