Зі скандалом і мрією про членство: як минув саміт Україна-ЄС

14.07.2017
Зі скандалом і мрією про членство: як минув саміт Україна-ЄС

Жан-Клод Юнкер, Петро Порошенко та Дональд Туск.

У Києві завершився дводенний саміт Україна — Європейський Союз.
 
З цієї нагоди до української столиці завітали президент Ради ЄС Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні та інші високопосадовці.
 
Це вже 19-й за рахунком саміт, і вперше він відбувається в умовах повної ратифікації Угоди про асоціацію (сама угода запрацює 1 вересня) та дії безвізового режиму.
 
Оскільки цих ключових моментів уже досягнуто, Україні варто рухатися далі, вважає Президент Петро Порошенко. Цього разу — до членства у Європейському Союзі.
 
«Вже сьогодні важливо почати розробку «дорожньої карти» для досягнення наших мрій, адже, уявіть, 10 років тому угода про асоціацію і безвіз багатьма сприймалися як мрії. Навіть рік тому в цьому будинку велика кількість політиків не вірила в реальність запровадження безвізу», — зазначив Президент. 
 
За результатами саміту мала бути підписана спільна заява про подальші наміри сторін, одначе підписання, за інформацією «Європейської правди», опинилося під загрозою.
 
«У цілому проект тексту заяви нинішнього саміту охоплює всі головні напрями співробітництва України з Євросоюзом і не викликає заперечень у жодної зі сторін. Крім однієї пропозиції в преамбулі документа. У ній йдеться, що лідери країн-членів ЄС визнають європейські устремління України і вітають її європейський вибір. Українська сторона наполягає, щоб цю пропозицію було включено в текст саме в такому вигляді», — повідомили «Німецькій хвилі» в Єврокомісії.
 
Але деякі країни, зокрема, Нідерланди, категорично проти такого формулювання. 
 
Політолог Олександр Палій вважає, що до конкретного обговорення членства України в ЄС не готові у практичній площині ні Київ, ані Брюссель.
 
І справа не лише у чималій кількості сил, які усередині ЄС виступають проти української перспективи, а й у тому, що сторони мають виконати передусім Угоду про асоціацію.