Найкращий з найкращих: функціонери з профі-боксу запустили новий амбітний проект

14.07.2017
Найкращий з найкращих: функціонери з профі-боксу запустили новий амбітний проект

Дуель поглядів майбутніх суперників по чвертьфіналу Всесвітної боксерської суперсерії — Олександра Усика (ліворуч) та Марко Хука. (Фото з сайта telegraf.com.ua.)

Український чемпіон за версією WBO Олександр Усик візьме участь у Всесвітній боксерській суперсерії, де змагатимуться 8 найкращих спортсменів у першій важкій вазі. 
 
Всесвітню боксерську суперсерію (WBSS) було створено навесні цього року.
 
Головною ж ідеєю змагань є те, що в одному турнірі зустрінуться найсильніші боксери у двох вагових категоріях, а саме — у першій важкій вазі ( до 90,7 кг) та суперсередній ( до 76,2 кг), і з’ясують між собою, хто найкращий у кожному з дивізіонів.
 
Загальний призовий фонд змагань вражає розмірами — 50 млн. доларів на дві категорії.
 
Також для переможця передбачено й спеціальний Кубок Мохаммеда Алі. Але і це не найголовніше.
 
Якщо боксерські організації дозволять, то всі пояси та титули, якими боксери будуть володіти на початку змагань, перейдуть до тріумфатора суперсерії. 
 
У сучасних реаліях такі об’єднавчі чемпіонські бої організовувати дуже складно, тому боксери мають відмінний шанс не тільки провести за рік по три бої на високому рівні, а й отримати престижні нагороди.
 
Тобто переможець WBSS, здобувши всі чемпіонські пояси, стане абсолютним чемпіоном світу та затвердить за собою статус номера один у своїй вазі. 
 
За такі суперпризи разом з Усиком у категорії до 90,7 кг поборються чемпіон світу за версією IBF Мурат Гассієв, екс-чемпіон за версіями WBО та IBO Марко Хук, обов’язковий претендент на титул Гассієва — поляк Кшиштоф Владарчик, чемпіон, який утримує титул WBC, — Майріс Брієдіс із Латвії, кубинець Майк Перес, а також кубинець Юніер Дортікос та росіянин Дмитро Кудряшов.
 
Боксери змагатимуться за системою «плей-оф» на вибування. Планується, що бої пройдуть у Європі та США.
 
У чвертьфіналі володарі чемпіонських титулів отримають статус сіяних.
 
Тобто на цій стадії змагань Усик з Брієдісом, Гассієвим та Дортікосом не зустрінеться.
 
А 8 липня в Монако відбулося жеребкування першого раунду змагань.
 
У суперники Олександру Усику дістався 32-річний екс-чемпіон світу з Німеччини — Марко Хук, який за довгий час свого перебування на вершині світового боксу здобув статус найбільш знаного боксера важкого дивізіону.
 
«Це реально крутий проект, наступного літа чотири пояси опиняться в однієї людини, котра стане абсолютним чемпіоном світу з Кубком Мохаммеда Алі, — про це можна тільки мріяти. Чому я хотів у суперники Марка Хука? Він подобається фанам, і я давно хотів влаштувати цей бій. Цікаво битися з таким нахабним і брудним боксером. Тепер така можливість є », — розповів Олександр Усик.
 
Відзначимо, що Марко Хук теж задоволений таким розкладом подій. «Для мене це був найбажаніший опонент. Люди кажуть, що він реально класний — олімпійський чемпіон і чемпіон світу. Але ми подивимося, наскільки він сильний насправді, коли він вийде в ринг проти мене», — наголосив Хук.
 
Німець провів 13 успішних захистів своїх титулів, він є легендою цієї категорії, і перемога над ним додасть Усику популярності та поваги.
 
Команда українця — «К2 промоушн» братів Кличків — вирішила провести цей поєдинок 9 вересня в Києві.
 
Для досвідченого німця, чий зірковий час уже позаду, цей турнір стане останнім шансом повернутися на боксерський олімп.
 
А для українця Олександра Усика — це відмінна можливість закріпитися в еліті світового боксу, а найголовніше — здобути те, до чого українець прагне: отримати звання абсолютного чемпіона у важкій вазі.
 
До слова, найбільшим фаворитом змагань букмекери вважають саме українського чемпіона.